mainImage

Erfgoedvereniging tegen sloop KNRM-reddingshuisje Scheveningen

21 november 2022, 16:29 uur
Den Haag & Regio

Erfgoedvereniging Bond Heemschut komt in verzet tegen de dreigende sloop van het KNRM-reddingshuisje op Scheveningen. De vereniging noemt het "unieke gebouw" uit 1938 een "cultuurhistorische beeldbepaler". Het behoud is volgens Heemschut "essentieel voor de identiteit van Scheveningen als badplaats". De bond heeft een noodoproep verstuurd aan het Haagse stadsbestuur. 

Het KNRM-gebouw aan het begin van de Visafslagweg werd in 1938 gebouwd als eerste stenen reddingshuis van Nederland. "De bouwstijl past in de functionele stroming van de vooroorlogse periode en wordt gekenmerkt door een eenvoudige opzet en sobere indeling, waarbij in de belijning van de ramen opvallende detaillering is aangebracht die verwijst naar het wapen van Scheveningen", aldus Heemschut. "De ornamenten en kleurstelling aan de buitenzijde zitten in het geheugen van velen. Daarnaast staat het op historische grond en wist het als een van de weinige gebouwen de bouw van de Atlantikwall te doorstaan."

Volgens de erfgoedvereniging vormt het gebouw een "onlosmakelijk geheel" met de Visafslag dat al is erkend als Rijksmonument. "De twee gebouwen stonden centraal in het dagelijks leven en zijn daarmee ook belangrijk voor de lokale identiteit. Veel Scheveningers hebben hier historische banden mee. Het is cultuurhistorisch van groot belang. Vanaf deze plek in Scheveningen hebben vele generaties reddingswerkers levens kunnen redden. Het werk van de KNRM - en de voorloper Koninklijke Noord- en Zuid-Hollandsche Mij tot Redding der Drenkelingen - gaat terug tot 1824."

Tekst gaat door onder foto.

Grand café

Het KNRM-huisje staat op de nominatie om gesloopt te worden. De reddingsbrigade verhuist naar een nieuw pand aan het einde van de Visafslag. Heemschut vraagt het Haagse stadsbestuur om het bouwwerk te beschermen met een monumentenstatus zodat dit voorkomen kan worden. Bovendien is de gemeente verzocht samen met de Provincie Zuid-Holland een plan te maken tot herbestemming van het gebouw. "Een publieke functie, bijvoorbeeld een grand café met gepaste museale aankleding, ligt voor de hand, maar wellicht zijn er andere opties."


Foto: Heemschut.nl