Gemeente Den Haag krijgt advies eerste Burgerberaad

23 December 2022, 15:15 uur
Den Haag & Regio
mainImage

Vandaag brengt het Burgerberaad Statenkwartier hun eindrapport naar de gemeenteraad met daarin 23 adviezen over maatregelen om klimaatverandering in hun wijk op te vangen. Ze zijn daarmee het eerste Burgerberaad dat hun advies klaar heeft.

Een door loting geselecteerde groep inwoners uit Laakkwartier & Spoorwijk en het Statenkwartier besprak de afgelopen maanden de problematiek waarna adviezen werden opgesteld. Het is nu aan de gemeenteraad om zich uit te spreken over die adviezen.

"Het proces van het burgerberaad is enorm waardevol", zegt wethouder Arjen Kapteijns van Duurzaamheid. "Je kan het beste aan inwoners zelf vragen wat zij willen voor hun wijk. Ik hoop dat we dit soort nieuwe vormen van participatie nog veel vaker in kunnen zetten, zo nemen we iedereen mee in de grote opgaven waar Den Haag op het moment voor staat.”

Tekst gaat door onder foto.

Adviezen

In het Statenkwartier hebben ongeveer 60 bewoners op verschillende avonden met elkaar gesproken. Ze vormden een afspiegeling van de wijk en werden geselecteerd op basis van een loting. Aan het einde van het beraad werd gestemd over welke adviezen uiteindelijk voorgelegd zouden worden aan de gemeenteraad. Het advies van het Statenkwartier gaat als eerst naar de raad, het advies van Laakkwartier & Spoorwijk volgt binnenkort. 

De adviezen van het burgerberaad uit het Statenkwartier raken aan verschillende punten, zoals aandacht voor de energietransitie en het verduurzamen van huizen. Er wordt gevraagd om meer ruimte voor groen, voetgangers en fietsers in het Statenkwartier en voldoende ruimte voor deelvervoer. Het vergroenen van de wijk en stad heeft ook veel aandacht gekregen in het adviesrapport. Lees het hele advies hier.