Gemeenteraad: coffeeshop mag aan de Oude Haagweg

8 October 2021, 15:55 uur
Den Haag & Regio
mainImage
ANP

Een seniorenflat, een voetbalkooi, de instelling Parnassia waar mensen met geestelijke problemen verblijven en de ‘kantelwijk’ Nieuw Waldeck in de directe omgeving: alle argumenten hadden omwonende insprekers naar voren gebracht om de voorkomen dat er in een voormalige snackbaar aan de Oude Haagweg een coffeeshop voor de verkoop van softdrugs zou komen. Tevens was er een petitie gestart, die ruim 1.600 keer is ondertekend. Reden voor Hart voor Den Haag / Groep De Mos om samen met het CDA een motie in te dienen tegen vestiging op die plek. Tevergeefs, zoals in de raadsvergadering van donderdag 7 oktober is gebleken.

De motie tegen vestiging van een coffeeshop op deze plek door Hart voor Den Haag en CDA werd  met ruim 60% weggeblazen door D66, GroenLinks, Stadspartij, Partij voor de Dieren, PvdA, SP en VVD.

Weimarstraat
Voorkeur voor vestiging op deze plek is de overlast door een concentratie van softdrugscafé’s aan de Weimarstraat, waar gebruikers uit het Westland kind aan huis zijn.

Een plek langs de Haagweg – dichter bij het Westland - zou dan een uitkomst kunnen zijn.

Het argument dat er geen draagvlak is van de omgeving veegde burgemeester Jan van Zanen van tafel. Dat kan voor hem nooit de doorslag geven. “Als je kijkt naar draagvlak door de omgeving alleen, dan is de kans op een verplaatsing van een coffeeshop uit een overconcentratiegebied vrijwil nihil.”