Hongerstaking op stoep IND als protest tegen uitzetten Oezbeeks gezin

12 July 2024, 19:47 uur
Den Haag & Regio
mainImage

De 79-jarige Eduard Disch uit Maastricht is vrijdag begonnen met een hongerstaking op de stoep van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) aan de Rijnstraat in Den Haag. Hij protesteert daarmee tegen de dreigende uitzetting van een gezin uit Oezbekistan.

Ariana (13), Amelia (10) en Aleksa (2) zijn op 10 juli met hun ouders en broer Aram (20) in bewaring gesteld in het Detentiecentrum Zeist. Na ruim tien jaar verblijf in Nederland dreigt het gezin door de overheid uit te worden gezet naar Oezbekistan. De kinderen kennen dat land niet: Ariana was drie jaar toen zij in Nederland aankwamen. Amelia en Aleksa zijn hier geboren. De Dienst Terugkeer & Vertrek (DT&V) wil het gezin aanstaande maandag het land uitzetten.

Defence for Children Nederland maakt zich ernstig zorgen om Ariana, Amelia en Aleksa. “Het is ontzettend schadelijk voor kinderen om te worden uitgezet naar een vreemd land na een jarenlang verblijf in Nederland. De familie is al ruim tien jaar in Nederland en woont al acht jaar in Emmen. De kinderen zijn hier opgegroeid”, zegt Martin Vegter, juridisch adviseur kinderrechten en migratie. “Het is nog schadelijker dat zij voorafgaand aan de uitzetting eerst met hun ouders zijn opgesloten in het detentiecentrum. Detentie van kinderen op basis van hun vreemdelingenrechtelijke status is een kinderrechtenschending en zou niet moeten plaatsvinden. Dat zegt ook het VN-Kinderrechtencomité. Deze kinderen worden op deze manier extra beschadigd.”

Donderdag werd in het Jeugdjournaal aandacht besteed aan het Oezbeeks gezin. Eduard Disch zag de reportage en besloot uit verontwaardiging een hongerstaking te beginnen. "Allereerst voor Ariana, Amelia, Aleksa en Aram, maar ook voor de naar schatting 300 kinderen die ook bang zijn om opgehaald te worden door een politiebus." De hongerstaking vindt plaats bij de ingang van het IND gebouw in Den Haag en duurt volgens Disch tot er een besluit is om gewortelde kinderen niet meer op te pakken, gevangen te zetten en uit te zetten.