mainImage

Eindelijk: flitspalen Vaillantlaan staan aan

5 oktober 2021, 09:14 uur
Den Haag & Regio

Wie met de auto of motor te hard door Den Haag rijdt loopt vanaf dinsdag een grotere kans bekeurd te worden.

Twee nieuwe flitspalen op de Vaillantlaan worden op deze dag in gebruik genomen, een paar weken later volgen nog twee flitspalen.

Bestuurders die te hard of door rood rijden op de Vaillantlaan worden automatisch bekeurd. De gemeente Den Haag, de politie en het OM verwachten dat bestuurders hun rijgedrag hierdoor gaan aanpassen en dat de verkeersveiligheid verbetert.

De twee flitspalen op de Vaillantlaan staan bij de kruising met de Hoefkade en de Wouwermanstraat, in beide rijrichtingen. De maximum snelheid op deze wegen is 50 km/uur.

Naast de snelheidslimiet handhaven de flitspalen ook op het negeren van rood licht. Binnen korte tijd worden ook twee flitspalen op de Waldeck Pyrmontkade en de Emmakade aangezet.

Het Openbaar Ministerie (OM) besloot de flitspalen te plaatsen na verzoeken daartoe van de gemeente Den Haag en de politie. Vooral op de Vaillantlaan werd stelstelmatig te hard gereden en werd het rode licht vaak genegeerd, waardoor er regelmatig ongevallen gebeurden.

Wijkorganisaties en onder meer de partij Nida in de gemeenteraad vroegen herhaaldelijk om flitspalen op de straat, maar de gemeente hield lange tijd de boot af omdat het OM daarover moet beslissen.

In de afgelopen periode zijn de flitspalen getest. Flitspalen staan 24 uur per dag aan en overtredingen worden direct doorgestuurd naar het CJIB.

Na ongeveer drie jaar wordt gekeken of de verkeerssituatie verbeterd is. Het Openbaar Ministerie beoordeelt dan, na overleg met de politie en de gemeente, of handhaving met flitspalen langer noodzakelijk is.


Foto: gemeente Den Haag