Gemeente verrast bewoners Geuzenwijk met 'Groen Bezig Beker'

24 April 2024, 14:03 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Gemeente Den Haag

De Groenspiratiedag in de Geuzenwijk was afgelopen zaterdag een groot succes. De dag was bedoeld om buurtbewoners enthousiast te maken om ook aan de slag te gaan met groen.

Met de Groenspiratiedag willen 23 actieve bewoners, bekend onder de naam De Groene Geuzen, een groenbeweging starten. De gemeente is enthousiast over het plan en verraste de organisatoren met een 'Groen Bezig Beker'.

De dag begon met Operatie Steenbreek. Vooraf schreven zo’n 20 bewoners zich hiervoor in. Duurzaam Den Haag zorgde voor een container voor de tegels. De Stadskwekerij leverde plantjes. Deze zorgen voor meer biodiversiteit. Dit betekent meer verschillende planten, dieren en insecten. Op de plek van de tegels legden bewoners geveltuintjes aan. Ook buren die zich niet hadden aangemeld voor de actie werden hier enthousiast van. Zij deden spontaan mee met de actie. Aan het eind van de dag zaten er 400 tegels in de container.

Rondom het Van Sint Aldegondeplein was van alles te doen. Van het maken van een bijenhotel, tot schminken, groentekenen en een plantenbingo. Op de plantenruilmarkt kregen bewoners gratis jonge plantjes, onder meer zonnebloemen en stokrozen. Ook vertelde een Scheveningse imker, kinderen alles over honing. Een vogelaar van de Vogelbescherming vertelde waarom groen belangrijk is voor bijen en vogels. Mensen die nieuwsgierig waren naar wat anderen doen voor meer groen, volgden de ‘groenspiratieroute’. Deze wandeling ging langs heel veel geveltuintjes.

Tekst gaat door foto.

Foto: Gemeente Den Haag.

Wijkagenda

De Geuzenwijk is een van de meest versteende wijken van Den Haag. Daarmee is het een van de warmste plekken in de zomer. Groen brengt de temperatuur naar beneden. Ook zorgt het ervoor dat mensen fijner wonen. Binnen het thema ‘groene wijk’ op de Wijkagenda Havenkwartier zoeken De Groene Geuzen samen met de gemeente en andere partijen naar manieren om het Havenkwartier groener maken.