Haagse spellingswijzer verschijnt in groen-gâhwe jubileumeditie

31 March 2024, 15:46 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Bral, Rueb en Rueb

De eerste versie van 'Ut Groen-Geile Boekie' zag 25 jaar geleden het levenslicht. De Haagse spellingswijzer, met uitleg over hoe plathaags fonetisch opgeschreven dient te worden, sloeg in als een bom. Iedere druk raakte uitverkocht. Iedere volgende editie ook. Daarom verschijnt eind april een speciale Groen-Gâhwe jubileumeditie.

Ook de nieuwe versie van de 'Haagse taalbijbel' zal vol staan met knetterende Haagse humor en tekeningen van Haagse Harry. Bijzonder is verder dat de kaft deels goudbedrukt is.

Alle teksten in het 'Groen-Gâhwe Boekie' zijn volledig geactualiseerd. "Taal is immers net als Den Haag: een levend organisme", aldus de auteurs Sjaak Bral en Robert-Jan Rueb. "Spellingsregels, uitspraak, inburgeringscursus, verklarende woordenlijst, uitdrukkingen, ja zelfs een Haagse pubkwis: dit is een all-inclusive taalgids van 184 bladzijden."

Gecancelled

De eenmalige Groen-Gâhwe editie bevat verder een 'Aanstootgevende Appendix'. "Dertig extra pagina's met het allerergste dat we konden verzinnen", aldus Bral. "Doe geen moeite, wij hebben onszelf uit voorzorg al gecancelled."

De jubileumeditie verschijnt rond 20 april. Op die datum start ook een expositie over Haagse Harry in het Haags Historisch Museum.