Politie Den Haag lancert Augmented Reality-spel Eenheid 75

9 October 2023, 10:18 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Politie

De gemeente, de politie en het Regionale Informatie- en Expertise Centrum Den Haag introduceren komen vrijdag het unieke spel 'Eenheid 75' in Leidschenveen-Ypenburg.

In dit Augmented Reality-spel gaan deelnemers via een app op zoek naar aanwijzingen waarmee Eenheid 75 wordt geholpen om drugscriminaliteit aan te pakken. De lancering is komende vrijdag 13 oktober. De game is geschikt voor iedereen vanaf 12 jaar.

Drugscriminaliteit is een vorm van ondermijnende criminaliteit. Dit betekent dat criminelen voor illegale activiteiten gebruik maken van legale diensten en bedrijven. Hierdoor vervagen de grenzen tussen de bovenwereld en de onderwereld. Met de game leren mensen situaties herkennen die daarop kunnen wijzen.

Ondermijning

Signalen van mogelijke ondermijning zijn bijvoorbeeld een zoete weeïge geur, geblindeerde ramen en een constant zoemend geluid van een afzuiginstallatie. Dat kan duiden op een hennepkwekerij. Of bijvoorbeeld een winkel die niet open is op de tijden die men zou verwachten, waar nooit klanten zijn en waar alleen met cash kan worden betaald. Of een buurjongen die geen werk lijkt te hebben, veel korte bezoekjes krijgt en er een luxe levensstijl op nahoudt.