Ruim vijftig Haagse scholieren maken zeven vrijheidskunstvogels

16 April 2024, 14:33 uur
Den Haag & Regio
mainImage
David van Keulen

‘Verbeeld jouw vrijheid’ is de challenge die Lara (15) en Eline (17) op woensdag 24 april organiseren. Tijdens een themadag in Madurodam gaan ze samen met ruim vijftig scholieren van het Haags Montessori Lyceum enorme kraanvogels als kunstwerken maken. Ook gaan ze aan de slag met de vouwkunst origami, spoken word gedichten en wordt er stil gestaan bij persoonlijke verhalen over vrijheid. 

De challenge is de aftrap van de enige Vrijheidsmaaltijd voor jongeren in Nederland op zondag 5 mei in Amare. Alle gemaakte kunstwerken krijgen ook een plek bij deze maaltijd die het Madurodam
Kinderfonds organiseert.

Lara en Eline zijn lid van het college van Burgemeester en Wethouders van Madurodam. In tweetallen bedenken en voeren de tien collegeleden een eigen challenge in zijn of haar bestuursperiode uit. De meiden willen leeftijdsgenoten bewust maken van de waarde van vrijheid. Lara: “Vrijheid is een erg belangrijk maar ook abstract thema. Zelf heb ik Japan gewoond en daar is de kraanvogel het symbool van vrijheid. Daarom komt deze in kunstvorm in de challenge terug.”

Eline vult aan: “Mijn oma groeide op in de Tweede Wereldoorlog. Ik ken studente Aleksi uit Oekraïne die noodgedwongen moest vluchten en mijn vriend Rani uit Nazareth zit nu ondergedoken in een schuilkelder. Ik voel zelf de vrijheid in de vorm dat ik kan zijn wie ik wil zijn; dat ik kan zeggen wat ik wil zeggen en dat ik kan doen wat ik wil doen.”

De Vrijheidsmaaltijd op 5 mei in Amare is speciaal bedoeld voor jongeren van 12 tot en met 18 jaar. Het programma bestaat uit live muziek, dans, ontmoetingen en een gratis lunch. Aanmelden is gratis.