World’s Youth for Climate Justice ontvangt Peace Prize in Vredespaleis

8 December 2023, 10:01 uur
Den Haag & Regio
mainImage
PR

De internationale jongerenorganisatie World’s Youth for Climate Justice (WYCJ) heeft donderdag in het Vredespaleis de Youth Carnegie Peace Prize in ontvangst genomen.

De Carnegie Stichting, eigenaar en beheerder van het Vredespaleis, en de Youth Peace Initiative reiken elke twee jaar de Peace Prize uit aan jonge personen of jongerenorganisaties als erkenning voor hun werk als vredestichters. De wereldwijde jongerenbeweging WYCJ ontving de prijs voor haar strijd tegen klimaatverandering door middel van internationaal recht en voor het bepleiten van klimaatrechtvaardigheid.

"De link tussen klimaatverandering en vrede is misschien niet de eerste die in je opkomt." Met deze uitleg openden de winnaars Quint van Velthoven en Marijn Vodegel van WYCJ hun toespraak. "Er is echter wel een duidelijke correlatie. Gevolgen van klimaatverandering zijn onder andere een toename van extreme weersomstandigheden zoals orkanen, tornado's, hittegolven, overstromingen, bosbranden en droogte. Deze kunnen leiden tot voedselonzekerheid, vernietiging van land en bestaansmiddelen, en toename van ontheemding - factoren die conflicten bevorderen."