De adjunct-directeur van Oxfam Novib in Groot-Brittannië is opgestapt naar aanleiding van de ophef over seksueel wangedrag van hulpverleners, met name in Haïti. Plaatsvervangend directeur Penny Lawrence zei vandaag dat “de organisatie heeft nagelaten adequaat op te treden naar aanleiding van berichten binnen Oxfam over seksueel wangedrag van medewerkers.”

Lawrence zei met haar terugtreden de verantwoordelijkheid op zich te nemen. Ze was als programmadirecteur verantwoordelijk voor missies in onder meer Tsjaad en Haïti in de tijd waarin medewerkers er minderjarige prostituees zouden hebben ingehuurd. Lawrence betreurt het dat seksueel wangedrag van een landenmissiechef in Tsjaad en zijn personeel al werd besproken bij Oxfam, voor hij naar Haïti werd gestuurd na de rampzalige aardbeving van 2010.

Gisteren maakte de hulporganisatie bekend dat inmiddels 700 opzeggingen waren binnengekomen op het hoofdkantoor aan de Mauritskade in Den Haag. In een brief aan alle donateurs vertelde Oxfam Novib-directeur Farah Karimi zich “diep te schamen voor het seksueel wangedrag van de medewerkers van Oxfam Groot Brittannië.”

(het kantoor van Oxfam Novib aan de Mauritskade in Den Haag; bron en foto: ANP)

Print Friendly, PDF & Email