De markante kruisvormige kantoortorens van het voormalige CBS-gebouw in Voorburg worden gesloopt. Na een periode van voorsloop is deze week gestart met de duurzame ontmanteling van het hoogste punt. Ruim 95% van het pand wordt hergebruikt in de nieuwe duurzame woonwijk Park070, of krijgt elders een nieuwe functie. Park070 wordt op de locatie van het CBS-gebouw gerealiseerd, vlak naast Park ‘t Loo.

Jarenlang was het kantoor van het Centraal Bureau voor de Statistiek met ruim 60.000 vierkante meter het grootste leegstaande kantoorgebouw van Nederland. Nu wordt het duurzaam ontmanteld, op de onderliggende kelder na. Deze wordt ingericht als stallingsgarage voor de nieuwe duurzame wijk Park070, die gebiedsontwikkelaars BPD en Schouten op de CBS-locatie ontwikkelen.

Sloopbedrijf VSM is bewust aangetrokken vanwege de duurzame manier waarop dit bedrijf sloopt. Bij de sloop van het CBS-gebouw komt 56.638 ton betonpuin, en 5.829 ton metselpuin vrij. Dit wordt hergebruikt in de wegenbouw of betonindustrie. Overige sloopmaterialen worden gerecycled of hergebruikt, waaronder ook de 7500 armaturen en gasontladingslampen. Grind- en betonplaten, betonnen kolommen en betonnen fietsenstallingen krijgen een nieuwe functie in Park070. De kolommen van het CBS-gebouw worden in de openbare ruimte van de wijk hergebruikt als opstapjes. Ander sloopmateriaal wordt gebruikt voor lage muren in de openbare ruimte of als bestrating.

Atoomkelder

De fundering van het gebouw blijft behouden, net als de atoom- en schuilkelder die wordt getransformeerd tot stallingsgarage voor auto’s, scooters en fietsen. Het sanitair uit de atoomkelder, de veldbedden, banken en tafels van steigerbuizen, die jarenlang in de kelder opgeslagen waren, worden eveneens hergebruikt. Voor de buitenkunstwerken van Auke de Vries en de twee glaskunstwerken van Marion Harreveld in het oude CBS-kantoor wordt in samenspraak met de BPD Kunststichting en de kunstenaars zelf, waar mogelijk een passende nieuwe plek in Park070 gezocht.

De duurzame ontmanteling van het voormalige CBS-gebouw vergt, vanwege de zorgvuldige scheiding van bouwmaterialen, meer tijd en geduld dan ‘slopen met de kogel’. Niet alleen van de slopers, maar ook van omwonenden. Het CBS-gebouw staat in een drukke woonwijk, waar verschillende bedrijven gevestigd zijn. Er zijn meer sproeiers ingezet om het puin nat te houden, zodat het verstuiven beperkt blijft.

De sloop is naar verwachting komend najaar afgerond, de bouw van Park070 start dan in voorjaar 2019. Park070 wordt een duurzame, groene en kindvriendelijke wijk met circa 230 woningen en appartementen. De nieuwe huizen krijgen geen gasaansluiting, wel worden ze uitgerust met zonnepanelen en een duurzaam warmtesysteem. Ook wordt Park070 autoluw, kinderen kunnen veilig buitenspelen in de collectieve binnentuinen.

Print Friendly, PDF & Email

Reageer op dit artikel