Gespecificeerd onderzoek naar wankele torens

8 October 2018, 07:30 uur
Bouw & Wonen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Het college van B&W gaat gespecificeerd per locatie aangeven bij welke Haagse gebouwen Bubbledeck bouw-techniek is gehanteerd. Aan die eis ontkomt het stadsbestuur niet meer nu behalve de angst over de zorgelijke situatie met de betonvloeren van enkele ministeries ook de kritiek groeit en vooral het aantal vragen.

Het probleem zit overal in de opruwing en raadslid Arjen Dubbelaar heeft de kwestie nu voor de tweede keer aan de kaak gesteld, vooral omdat na de second opinion van TNO het advies volgde om nog meer delen van de verdiepingen van de toren Binnenlandse Zaken te sluiten. Eerder had het stadsbestuur hem geantwoord dat 'Wanneer er sprake is van gevaar, de gemeente handelend zou optreden om de veiligheid te waarborgen.' Dat moment moet volgens Dubbelaar nu toch wel actueel zijn.

Hoe denken het college, het Rijksvastgoedbedrijf en de ministeries de zorgen bij de duizenden Haagse ambtenaren weg te nemen en – vraagt hij – geldt er nog steeds een samenscholingsverbod in delen van die gebouwen?

De problemen spelen volgens Den Haag Centraal onder meer bij het grote, gerenoveerde verzamelministerie aan de Rijnstraat, de torens van Binnenlandse Zaken en Justitie aan de Turfmarkt, de nieuwe Hoge Raad aan het Korte Voorhout, Eurojust aan de President Kennedylaan en Europol aan de Eisenhowerlaan. Bij al deze gebouwen zijn lichte vloerconstructies toegepast van het ‘BubbleDeck’-systeem en die blijken niet goed aan te sluiten op de rest van de constructie.