Groep de Mos wil subsidie voor 'open' horeca-toilet

25 July 2018, 10:00 uur
Politiek
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Groep de Mos vindt dat Den Haag het nijpende gebrek aan openbare toiletten moet oplossen door cafés en restaurants een (kleine) vergoeding te betalen voor het openstellen van hun wc’s. De aangesloten horeca zal voor bezoekers te herkennen zijn aan een ‘Free Toilet’ sticker op het raam en ze zullen opgenomen worden in de HogeNood app. “Er is een schreeuwend tekort aan openbare toiletten aan de ene kant en steeds meer geweldige Haagse horeca aan de andere kant. Als we die twee zaken nu eens gaan combineren, dan schiet het al een heel eind op. Men moet ook zonder kopje koffie een plasje kunnen doen," zegt raadslid Ralf Sluijs.

Ook bij de Maag Lever Darm Stichting leeft de wens om het aantal openbare toiletten fors te vergroten. “Er zijn 2 miljoen buik- en 1,5 miljoen blaaspatiënten in Nederland: buikpatiënten moeten vaker en dringender naar het toilet. Ook 1,2 miljoen diabetici, 2,4 miljoen 65plussers en 1,8 miljoen kinderen onder de tien jaar hebben vaker en/of dringender een toilet nodig dan gezonde mensen," aldus de Maag Lever Darm Stichting.

“Den Haag trekt steeds meer toeristen en bezoekers en dat is natuurlijk prachtig. Het aantal inwoners van de binnenstad blijft stijgen en de kalender raakt steeds voller met mooie evenementen en festivals. De komst van al die mensen vraagt echter ook wel wat van onze stad. We willen een gastvrije stad zijn en daar horen voldoende toiletgelegenheden bij," aldus Sluijs.

Financiële dekking moet volgens het raadslid mogelijk zijn. “In het coalitieakkoord staat vanaf 2019 structureel 1,5 ton per jaar gereserveerd voor openbare toiletten. Ik ga vragen of onderzocht kan worden of uit dat budget een kleine vergoeding voor het schoonmaken en onderhouden van de toiletten van de aangesloten horecaondernemers mogelijk is. Daar moeten we niet te zeikerig over doen," aldus Sluijs.

(glaasje water gaat er altijd in; maar waar kan het er weer uit? In de horeca, aldus raadslid Ralf Sluijs)