De Spaanse politie heeft een grote bende drugssmokkelaars opgerold. Ook twee eerder aangehouden Hagenaars van 48 en 43 jaar blijken hiermee in verband te staan. In totaal werden zeker 43 mensen opgepakt. Daarbij zijn ongeveer 5000 kilo drugs onderschept. Rechercheurs hebben bovendien voor 15 miljoen euro aan spullen in beslag genomen en minstens 139 bankrekeningen zijn bevroren. Het wordt “een van de machtigste drugsorganisaties ter wereld” genoemd.

In november had de politie 616 kilo cocaïne van de bende gevonden in een loods in Den Hoorn, bij Delft. Een 50-jarige man uit Bussum en een 48-jarige Hagenaar waren op dat moment in het gebouw en werden opgepakt. Een 43-jarige man uit Den Haag werd in een woning in de hofstad gearresteerd. Zij zitten volgens de Haagse politie nog steeds vast.

De organisatie gebruikte een scheepswerf in het noordwesten van Spanje als dekmantel om de drugs ongezien aan land te krijgen. De bende had ook allerlei bedrijfjes om het drugsgeld wit te wassen.

Het Spaanse onderzoek duurde twintig maanden. De bende stond onder leiding van een bekende drugsdealer, die ‘de Spaanse Pablo Escobar’ wordt genoemd. Kort na zijn vrijlating uit de gevangenis dook hij op in de badplaats Marbella en ging hij weer om met zijn oude handlangers. Daarop begon justitie een onderzoek. De man bleek contact te hebben gelegd met collega-criminelen uit Nederland, Turkije en Bulgarije. Ze namen maatregelen om te voorkomen dat agenten ze in de gaten zouden krijgen, bijvoorbeeld door versleutelde telefoons te gebruiken. Spanjaarden en Colombianen zorgden ervoor dat de drugs werden verspreid over Europa en de opbrengsten in Colombia terechtkwamen. Spanje ontdekte vorig jaar 3800 kilo cocaïne van de bende in een vrachtschip en daarmee werd ook de rest aan het rollen gebracht.

(bron: ANP)

Print Friendly, PDF & Email