Haagse oceaan-top: in 2050 meer plastic dan vis in zee

28 June 2018, 12:00 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Sportwereld, overheid, bedrijfsleven, wetenschap en voorvechters van schone oceanen zijn vandaag en morgen in Den Haag bijeen om zich over de huidige stand van zaken te buigen tijdens de Ocean Summit. De 750 deelnemers krijgen interactieve lezingen over onderwerpen als zero emission shipping, klimaatverandering, plastic vervuiling, bouwen met de natuur. Tot de sprekers behoren onder andere prinses Laurentien als president van Fauna & Flora International, astronaut André Kuipers, zakenvrouw Wendy Schmidt en zeilers van alle zeven raceteams.

Afgelopen zondag finishte de dertiende editie van de Volvo Ocean Race voor de Haagse kust. Al 45 jaar racen ’s werelds beste oceaanzeilers de wereld rond. Zij zagen hoe het zeemilieu van zelfs de meest afgelegen oceanen verslechterde. De noodzaak tot actie is groot. De Ocean Summits maken deel uit van het duurzaamheidsprogramma van de Volvo Ocean Race, waarmee de organisatie de Clean Seas-campagne van de Verenigde Naties ondersteunt. Het tweedaagse evenement in Den Haag staat naast het effect van plastic in zee in het teken van de ‘Future of the Ocean’.

Tijdens deze editie verzamelden de teams gegevens over de aanwezigheid van microplastic deeltjes in de oceanen. Die werden zelfs tot in de Zuidelijke Oceaan rondom Point Nemo, het punt op aarde dat het verst van land vandaag ligt, gevonden. Zo werd aangetoond dat de plastic vervuiling zelfs de wateren heeft bereikt die we als ongerept en onaangetast beschouwden. “Er moet iets gebeuren om dit te stoppen en op te ruimen. Doen we niets, dan zal zich in 2050 meer plastic dan vis in de oceanen bevinden,” aldus de organisatie, die de Nederlandse zeilers Bouwe Bekking (Brunel), Simeon Tienpont (AKZO Nobel), Carolijn Brouwer (DongFeng) en Annemieke Bes (Scallywag) hun visie laat geven.

(aan boord van Team Brunel; foto: Volvo Ocean Race)