Hoe eet een Japanse expat haring in Den Haag?

20 June 2018, 11:09 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Hoe eet een Japanse expat haring in Den Haag? Liefst met stokjes. “Het is erg wennen om de vis bij zijn staart te pakken en dan zo je mond in te laten glijden,” vertelde Misaki, werkzaam voor een Japanse multinational in Den Haag, gisteren tijdens de haringparty van Crowne Plaza Den Haag. De feestelijke partij in de zonovergoten tuin van het hotel aan de Scheveningse Bosjes was in tal van opzichten een culinaire ontdekkingsreis voor een bonte stoet van nationaliteiten, waarbij de haring spreekwoordelijk in alle wereldzeeën rond zwom. De haring werd niet alleen op z’n Haags gegeten, er was ook sushi van haring en tartaar van haring. “En het moet niet gekker worden,” zei de haringkaker van de Hanos, die overigens een ronduit vorstelijke vis serveerde, “maar er was zelfs een meneer die de haring in zuur wilde, in stukjes gesneden en aan een prikkertje. Dat moet dus wel een Amsterdammer zijn geweest.”

Burgemeester Pauline Krikke was er uiteraard ook. Zij ontving een haringvaatje als dank voor haar inzet om in Den Haag de nationale en internationale gemeenschappen met elkaar te verbinden. “De afgelopen week was ik al veel op Scheveningen om de komst van de Hollandse Nieuwe te vieren. Met Vlaggetjesdag als traditioneel hoogtepunt natuurlijk. Het binnenhalen en eten van de Hollandse Nieuwe is een traditie waar Den Haag terecht trots op is. Hartstikke leuk dat dit ook gedeeld wordt met de internationale gemeenschap in onze stad.”

[caption id="attachment_35214" align="aligncenter" width="900"] Raadslid René Oudshoorn van Groep de Mos, de enige lokale politicus op de haringparty, legt modeontwerpster Jacqueline (links), evenementenorganisator Monique en Hagenaar van het Jaar Melissa uit wat het betekent om specialist dierenaangelegenheden van Groep de Mos te zijn. "Zo weet ik ook alles over oesters.[/caption]

[caption id="attachment_35215" align="aligncenter" width="900"] Oud en jong waren van de partij. De muzikale kunsten van Tim Akkerman (met een puike vertolking van onder meer 'Oh, oh Den Haag') hadden geduchte concurrentie van de buffetten waardoor een prima optreden helaas een beetje verloren ging in het culinaire feestgedruis.[/caption]

[caption id="attachment_35217" align="alignleft" width="900"] In de rij voor kreeft en oesters, want de haring is uiteraard niet alleen op de wereld.[/caption]

[caption id="attachment_35216" align="alignleft" width="900"] Toch een beetje onwennig voor Japanners, een vis bij de staart. Met het vasthouden van de glazen daarentegen hadden zij geen enkele moeite.[/caption]