Van der Linden waarschuwt voor 'EVB-scenario' in landelijke politiek

25 November 2023, 13:46 uur
, Landelijk
mainImage
ANP
Lennart van der Linden.

Echt voor Barendrecht (EVB) kwam in 2018 bij lokale verkiezingen als grote winnaar uit de bus―om vervolgens door alle andere partijen te worden uitgesloten. Dat hebben die partijen geweten: bij de eerstvolgende gemeentelijke verkiezingen in 2022 straften de lokale burgers de arrogantie van de gevestigde politiek massaal af: EVB behaalde een absolute meerderheid en heeft nu 20 van de in totaal 29 zetels in de gemeenteraad. EVB-wethouder Lennart van der Linden waarschuwt de gevestigde politieke orde voor eenzelfde scenario in De Telegraaf.

„Toen we in 2018 zoveel zetels haalden zei ik: nou, die kunnen niet meer om ons heen”, zegt Van der Linden. „Onze situatie was vergelijkbaar met alsof de PVV nu 73 zetels had gehaald bij de Tweede Kamer-verkiezingen.” Maar dat pakte anders uit: „Het was puur rancune. Wij deden het enorm goed en zij hadden gewoon geen zin in ons.”

Hij ziet nu landelijk hetzelfde gebeuren met de afwijzing van de PVV als kabinetspartner door de VVD van Dilan Yesilgöz. „Nu heb je als VVD de kans om écht iets te doen aan de immigratie – datgene wat je altijd roept – en dan trek je je terug. Ik vind dat zo slecht.”

Van der Linden waarschuwt: „Wij hebben met EVB nu een absolute meerderheid. Als je de PVV blijft uitsluiten, krijg je mogelijk de dynamiek die rond EVB ontstond en eindigt Wilders boven de 40 zetels. Toen nieuwe verkiezingen eraan kwamen zeiden ontzettend veel mensen tegen ons: joh, wat ze jullie geflikt hebben, dat neem ik niet, ik roep mijn vrienden en buren en iedereen op om op jullie te stemmen. De kiezer vergeet dit soort zaken niet, die zal je altijd belonen.”