mainImage

Afsplitsers SP willen nieuwe partij oprichten

26 september 2022, 15:44 uur
Landelijk, IJsselmondeNieuws

Voormalige SP-leden, die uit de partij zijn gezet na een conflict met de partij over een vermeend dubbel lidmaatschap, willen een nieuwe partij oprichten. Afgelopen zondag hadden zij een congres waarop is besloten te werken aan een nieuwe partij. Voor volgende zomer moet er een nieuwe bijeenkomst komen, laten leden weten in een persbericht.

De nieuw op te richten partij moet streven naar een "socialistische samenleving, waarin werknemers en gekozen organen zeggenschap hebben over de economie", aldus het persbericht. De nieuwe partij wil geen "sektarische verdeeldheid" op de linkerflank en wil met andere partijen en bewegingen samenwerken. Vooral samenwerking met BIJ1, de partij van Sylvana Simons, wil de op te richten partij onderzoeken.

De SP royeerde vorig jaar veel leden omdat zij volgens het partijbestuur banden zouden hebben met het Communistisch Platform. Die groep beschouwde zichzelf als vleugelorganisatie binnen de SP, maar de moederpartij vond de club te radicaal. Bovendien mogen leden van de SP geen lidmaatschap van een andere partij hebben, aldus het partijbestuur. Hoewel het Communistisch Platform bestreed een partij te zijn, werden leden die ook bij de SP zaten geroyeerd door het partijbestuur.

De SP brak ook met jongerenorganisatie ROOD, nadat meerdere leden van het Communistisch Platform in het ROOD-bestuur werden verkozen. Het is de bedoeling dat de nieuwe socialistische partij ROOD gaat ondersteunen.

In Rotterdam gingen afsplitsers bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar al verder onder de vlag 'Socialisten 010'. Zij haalden toen geen zetels voor de gemeenteraad.


Door: ANP | Foto: ANP