Mark Rutte en Wende ontsteken Bevrijdingsvuur in Roermond

5 May 2024, 14:41 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Op het feestterrein aan de Maas in Roermond hebben demissionair premier Mark Rutte en Ambassadeur van de Vrijheid Wende zondagmiddag het landelijke Bevrijdingsfeest afgetrapt. Rutte ontstak het bevrijdingsvuur, waarna Wende een optreden verzorgde. Limburg is dit jaar gastprovincie voor het nationaal startsein van de 5 mei-vieringen.

"Voor ons allemaal is vrijheid zo normaal", zei Rutte in een korte toespraak voordat hij het vuur aanstak. "Dat je kan doen wat je wil doen, dat je kunt staan waar je wil staan, dat je kunt zijn wie je bent en kunt geloven wat je wilt. Maar dat is niet overal op de wereld zo."

Rutte riep daarom op om met elkaar te vechten voor vrijheid en tegen discriminatie. Als mensen zich daaraan schuldig maken, moeten we onze mond opentrekken en zeggen dat dat onacceptabel is, zei hij. "Anders gaat dat door en dan komt uiteindelijk weer de rot in de samenleving. Dat mogen we met elkaar niet laten gebeuren. Daar gaat vandaag over."

Speciaal programma

Het bevrijdingsvuur was vanuit Wageningen naar Roermond gebracht door leden van de Eerste Remunjse Echte Kaerelsklup (EREK). Op het festivalterrein in Roermond worden zondag ongeveer 35.000 bezoekers verwacht. Elders in Roermond, op de Markt bij de Sint Christoffelkathedraal, wordt zondagmiddag een vrijheidsmaaltijd gehouden, een essentieel onderdeel van de viering. Daarbij gaan mensen met elkaar in gesprek over vrijheid. Onder hen veel 18-jarige scholieren, die voor het eerst hun stemrecht mogen gebruiken.

Aan de ontsteking van het bevrijdingsvuur ging een speciaal programma vooraf in de ECI-cultuurfabriek in Roermond. Toonaangevende nationale en Limburgse artiesten drukten hun gevoel voor vrijheid uit in zang, dans, muziek en andere kunstvormen. Jurist en mensenrechtenactivist Lilian Gonçalvez-Ho Kang You hield er de 5 mei-lezing over het belang van de rechtstaat bij het beschermen van ieders vrijheid.
 

 


Door: ANP