NPO zegt nee tegen 'opvolger' De Joodse Raad, makers boos

5 May 2024, 18:03 uur
Landelijk
mainImage
ANP
Scenarist Roos Ouwehand.

De NPO heeft het plan voor de 'opvolger' van hitserie De Joodse Raad afgeschoten. Dat vertelde scenarist Roos Ouwehand in het NPO Radio 1-programma Met het Oog op Morgen. Ouwehand werkt inmiddels al anderhalf jaar aan het scenario voor de serie De Terugkeer, die zich afspeelt in het jaar nadat de Tweede Wereldoorlog was afgelopen.

"We hebben vorige week gehoord dat de NPO niet geïnteresseerd is in de serie", aldus Ouwehand. "Dat is een hele bittere pil en daar is het laatste woord nog niet over gezegd. De NPO vond de serie te ingewikkeld, omdat er te veel hoofdpersonages zouden zijn. Dat zou de kijker niet snappen." De Terugkeer zou tien personages volgen. De hitserie Oogappels, die Ouwehand ook schrijft, volgt er meer dan twintig.

De NPO wil niet zeggen waarom de serie er niet komt. "We doen geen mededelingen over interne processen", zegt een woordvoerder. Wel zegt de NPO dat "we deze makers zeer waarderen".

De Terugkeer zou worden gemaakt door vrijwel hetzelfde team als De Joodse Raad, de serie die eerder dit jaar wekelijks anderhalf miljoen kijkers trok. Burgemeester Femke Halsema verwees in haar toespraak op de Dam naar een van de hoofdpersonages, Virrie Cohen. De verzetsstrijdster redde vanuit de crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg, waar Joodse mensen werden samengebracht voor transport, honderden baby's.

"Tijdens het maken van De Joodse Raad kwam ik veel verhalen tegen die ik steeds interessanter ging vinden", aldus Ouwehand. "Nederland lag in puin, het was een grote chaos. Ik wilde een mozaïekvertelling maken over allemaal personages die terugkeren naar Nederland. Mensen die te werk gesteld waren in het buitenland bijvoorbeeld." Paula van der Oest zou de opvolger, net als De Joodse Raad, gaan regisseren.

Ouwehand en Van der Oest hebben De Terugkeer ontwikkeld met de NTR. De NTR was zondag niet bereikbaar voor commentaar.
 

 


Door: ANP