Leiden is actief bezig met het verduurzamen van de gemeente. Een van de manieren waarop dit gebeurt, is door het stimuleren van het rijden in elektrische auto’s via een uitgebreide infrastructuur voor laadpalen. Inwoners hebben verschillende mogelijkheden, waaronder de keuze voor een privé laadpaal. Daarnaast kun je een laadpaal aanvragen in de gemeente Leiden. Dit is mogelijk wanneer je woont of werkt in Leiden. Er zijn een aantal verschillen tussen deze twee opties. In dit artikel leggen we je uit wat deze verschillen precies zijn.
Toegankelijkheid
Openbare laadpalen zijn toegankelijk voor iedereen die een elektrisch voertuig bezit. Je kunt deze meestal vinden op openbare plekken zoals parkeerterreinen, winkelcentra, of langs de weg. Een privé laadpaal daarentegen is alleen toegankelijk voor de eigenaar of de personen die de eigenaar van de laadpaal heeft toegewezen.
Kosten en tarieven
Het gebruik van een openbare laadpaal brengt kosten met zich mee. Deze kunnen variëren op basis van de leverancier, het type laadpaal en de locatie waar de laadpaal zich bevindt. De tarieven worden berekend per kWh of per minuut. Een openbare laadpaal aanvragen is gemakkelijk en kosteloos.
De kosten van een privé laadpaal zijn beperkter. Over het algemeen zijn dit alleen de elektriciteitskosten van de eigenaar zelf en eventuele onderhoud- en installatiekosten. Het aanvragen van een privé laadpaal kan verschillen per leverancier. Laat je goed informeren en vraag bij verschillende aanbieders offertes op om de prijzen te kunnen vergelijken. Je betaalt geen extra kosten per laadsessie.
Beschikbaarheid
De beschikbaarheid van een openbare laadpaal kan variëren. Dit heeft te maken met de locatie en het tijdstip waarop je parkeert. De kans is aanwezig dat wanneer je een openbare laadpaal nodig hebt, deze bezet zijn. Een privé laadpaal is altijd beschikbaar. Omdat deze laadpaal niet door iedere bestuurder gebruikt kan worden, is de laadpaal altijd beschikbaar en is er geen wachttijd.
Installatie en onderhoud
Een openbare laadpaal wordt onderhouden door de gemeente of andere commerciële leveranciers. Als gebruiker van een openbare laadpaal, heb je geen invloed op het onderhoud en installatie hiervan. Als je een privé laadpaal hebt, ben je zelf verantwoordelijk voor het onderhoud. Het voordeel hiervan is dat je zelf de keuze kan maken in een type lader die voldoet aan jouw eisen. Mocht er onderhoud worden gedaan aan de laadpaal dan moet je zelf een elektricien inschakelen.
Gebruiksgemak
Bij een openbare laadpaal heb je vaak een laadpas of app nodig om een laadsessie te kunnen starten en te betalen. Dit kan als omslachtig worden ervaren en is per laadpaal systeem verschillend. Het gebruik van een privé laadpaal is wat gebruiksvriendelijker. Je hebt geen extra toestemming nodig van een derde partij. Je kan als eigenaar de auto gewoon aansluiten en beginnen met laden.
Nu je de verschillen tussen een openbare laadpaal en een privé-laadpaal kent, kan dit de keuze voor het aanvragen van een bepaald type laadpaal een stuk makkelijker maken.
Verschillen tussen openbare laadpalen en privé laadpalen
16 August 2024, 10:01 uur
Landelijk
