VVD-jongeren zijn tegen kabinetsdeelname als Wilders premier wordt

24 November 2023, 08:43 uur
Landelijk
mainImage
ANP

De VVD moet niet in een kabinet stappen met Geert Wilders als premier, vindt de voorzitter Mauk Bresser van de JOVD, de jongerenvereniging van de partij. Hij vindt wel dat de verkiezingsuitslag de liberalen "verplicht" om te proberen een coalitie te smeden met de PVV. "Er moet een formule te bedenken zijn waarin Wilders geen premier wordt." In een gesprek met het ANP zegt Bresser ook dat de VVD dan moet vasthouden aan "kernwaarden" door in de Europese Unie te blijven, zich te houden aan de klimaatdoelen van Parijs en de kansenongelijkheid te verkleinen.

De VVD kan het volgens Bresser niet maken om 2,4 miljoen PVV-kiezers te negeren. Hij vreest anders voor een vicieuze cirkel als ze daardoor nog ontevredener worden bij de volgende verkiezingen. Bovendien vindt de voorzitter het "electoraal suïcidaal" om in een coalitie te stappen met GroenLinks-PvdA. Getalsmatig kunnen de liberalen moeilijk een coalitie vormen zonder de PVV dan wel de linkse combinatie.

De voorman van de JOVD is "geschrokken" van de verkiezingsuitslag en vreest "stilstand op dossiers die nu zo belangrijk zijn". Hij ziet een "enorm gat" tussen de ideologie en standpunten van de PVV en VVD. In mogelijke coalitieonderhandelingen met de partij van Wilders moet de VVD niet "te pragmatisch" zijn, vindt hij. De klimaatdoelen zijn bijvoorbeeld wat hem betreft "niet onderhandelbaar". De jongerenvereniging hamert er regelmatig op dat haar moederpartij meer ambitie moet tonen om het klimaatprobleem te beteugelen.

Migratie

De VVD en PVV kunnen elkaar wel vinden op het gebied van migratie, verwacht Bresser. Anders dan haar moederpartij is de JOVD voor de spreidingswet die regelt dat asielzoekers over het land worden verdeeld. Deze moet volgens de voorzitter gecombineerd worden met maatregelen om de instroom omlaag te brengen.

Bresser vindt dat Wilders ongrondwettelijke standpunten over bijvoorbeeld de islam in de "ijskast" moet zetten, zoals hij tijdens de campagne heeft beloofd. Als Wilders dat doet, ziet de voorzitter geen principieel bezwaar tegen samenwerking met de PVV.

Geen premier

Bovendien vindt Bresser het "absoluut belangrijk" dat Wilders geen premier wordt. Anders gaat de door Mark Rutte zorgvuldig opgebouwde internationale positie van Nederland "de prullenbak in", is zijn vrees.

Veel vertrouwen op een goede afloop heeft de JOVD-voorzitter niet. De kans is volgens hem klein dat de VVD en de PVV eruit gaan komen en dat er een stabiel kabinet komt. "Wij denken dat we over een jaar nieuwe verkiezingen hebben."

 


Door: ANP