Scheveningen krijgt 'slimste stukje Noordzee'

27 June 2018, 12:30 uur
Ondernemen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Voor de kust van Den Haag, net buiten de haven van Scheveningen, komt een geavanceerd testgebied van 10 bij 10 zeemijl. Bedrijven, universiteiten, MKB-ondernemers en startups kunnen hier hun innovaties op open zee testen en demonstreren. De Europese Unie draagt 1,7 miljoen euro bij aan dit ‘slimste stukje Noordzee’. Bij tests in deze proeftuin door bijvoorbeeld de maritieme sector kan worden gedacht aan boeien met sensoren voor het waarnemen van schepen, en het meten van wind, stroming en golven. Data worden in real-time naar de wal gestuurd en verwerkt. Zo worden de nieuwste systemen ontwikkeld voor bijvoorbeeld autonoom varen, zeilsport en technologie die drenkelingen onder water detecteert. Het testgebied bevindt zich vanwege de veiligheid buiten het vaarwater van de beroepsvaart en richt zich met name op kleinschalige maritieme innovaties met internationaal potentieel.

“Ondernemers en wetenschappers moeten de ruimte krijgen om te experimenteren en te innoveren. Met dit stukje Noordzee bieden we die ruimte. De Scheveningse haven is bij uitstek geschikt voor deze projecten. Het betekent een Europese erkenning en verdere opwaardering van de Scheveningse haven, een economische impuls en kansen op meer werk in de haven,” zegt wethouder Richard de Mos (economie).

Samenwerking

Deze week werd bekend dat de Europese Unie 1,7 miljoen euro bijdraagt via het programma ‘Kansen voor West’. Het totale project heeft een looptijd van vier jaar en kost 4,3 miljoen euro. Het project is ontstaan door een intensieve samenwerking tussen de TU Delft, de haven van Scheveningen, Sailing Innovation Centre, TNO, KPN, Svasek Hydraulics, het Watersportverbond en de gemeente Den Haag. De proeftuin moet het profiel van Scheveningen als vernieuwende haven versterken. Eerder kreeg de Scheveningse haven al proeven met de zeewierboerderij, de plastic-soep-aanpak, getijde-energie en het ‘sailing innovation centre’.

“Het stimuleren van innovatie binnen West-Nederland en het vergroten van de samenwerking tussen bedrijven en kennisinstellingen zijn belangrijke doelstellingen van het Europese programma Kansen voor West. Wij zetten hier dan ook stevig op in. De proeftuin op de Noordzee is een prachtig voorbeeld waarin diverse partijen en initiatieven samenkomen om deze doelstellingen daadwerkelijk te realiseren,” zegt collega-wethouder Saskia Bruines (kenniseconomie, internationaal).