Hagenaar van het Jaar Melissa Frieser was nietsvermoedend met haar kind op het strand van Kijkduin aan het spelen, toen er plotseling een horde paarden voorbij kwam. “Mogen die nog wel op het strand?,” vroeg de assertieve Haagse aan de politie van Loosduinen. Ja, dat mag. Ook vandaag, wanneer het door de warmte ongetwijfeld heel druk zal zijn op de stranden van Scheveningen en Kijkduin.

Dat zit zo: van 1 oktober tot 15 mei mogen liefhebbers de hele dag paardrijden. Buiten deze periode (de zomermaanden) zijn er veel mensen op het strand. Vanwege de veiligheid van de badgasten is het dan alleen toegestaan om paard te rijden tussen 19 uur en 7 uur de volgende dag. Deze regel geldt zowel voor het Noorderstrand en Zuiderstrand van Scheveningen als voor het meest zuidelijke strand bij Kijkduin.

Voor zover bij ons bekend, zijn paardrijders niet verplicht de poep van hun paard op te ruimen, zoals hondenbezitters in Den Haag dat wel moeten. Ten eerste zijn de boterhamzakjes veelal niet groot genoeg, ten tweede is het sowieso lastig om met één hand te galopperen (mocht de rijder toch een groter zakje bij zich hebben gestoken), en ten derde dichten wij paardrijders grote talenten toe – ook prinses Beatrix rijdt immers paard – maar zelfs zij hebben geen ogen in hun rug en zien hun paard zelden poepen. En dus is het advies aan Melissa en alle andere Hagenaars en Hagenezen die vandaag naar het strand gaan: pas op met blote voeten in de branding!

(paarden in de branding van Kijkduin; foto: Melissa Frieser)

Print Friendly, PDF & Email