Burgemeester: Duindorp niet stigmatiseren!

30 May 2018, 17:56 uur
Politiek
mainImage
Digitaal Dagblad
Burgemeester: Duindorp niet stigmatiseren!

Gaat het bij recente gewelddadige gebeurtenissen in Duindorp om al dan niet toevallige incidenten of om structurele discriminatie van wijkbewoners met een migrantenachtergrond? Of, in de taal van Willie Dille van de Haagse PVV: “Gaan we Duindorp nou werkelijk afschilderen als een soort van last resort van xenofobe en racistische tokkies?”

Vandaag had in de raadscommissie dan eindelijk het lang geleden door Martijn Balster (PvdA) aangevraagde debat plaats over Duindorp. Volgens burgemeester Pauline Krikke gaat het hier om “een bijzonder stukje van Den Haag.” Het oude kustdorp is inderdaad speciaal, heeft zijn harde kanten door zijn historische banden met de zeevisserij van Scheveningen, en heeft als geografische enclave omringd door duingebied bovendien een sterk ontwikkeld gevoel voor zelfbeschikking. “Zonder mijn ogen te sluiten voor wat dan ook, ben ik getroffen door het unieke karakter van de wijk; ik zie een betrokken gemeenschap,” zei Krikke vanmiddag.

Onlangs al liet het stadsbestuur per brief weten geen racisme of xenofobie te hebben kunnen vaststellen in Duindorp. De rellen die vorige maand in het kustdorp tot veel commotie en uiteindelijk politieke vragen leidden, zijn terug te voeren op de Marokkaanse bruidsstoet die toen luidruchtig door de wijk trok; daarbij trapten bruiloftsgasten bovendien de deur in van een echtpaar dat niets met de incidenten te maken had, zo luidde de conclusie van het college. Voor dat incident zijn inmiddels twee verdachten aangehouden. Later op de dag van de Marokkaanse bruiloft (13 april) werd een raam ingegooid van de ouders van het bruidspaar. Voor dit incident heeft de politie nog geen verdachten in het vizier; evenmin voor de vernielingen die eerder al werden aangericht aan de woning en de auto van een bewoonster van Surinaams-Hindoestaanse origine. “Ik kan u verzekeren dat de politie er met man en macht aan werkt om de daders te vinden; dan hoop ik dat we door hun verklaringen ook de motieven van hun daden te weten komen,” aldus Krikke.

Vrede en vrijheid

Dat er van structurele xenofobie of uitsluiting sprake zou zijn in Duindorp, gaat de burgemeester te ver. “Het gaat om verschrikkelijke incidenten. Laat ik een duidelijk signaal afgeven, dat ik het onacceptabel vind als bewoners elkaar het leven zuur maken, zoals hier is gebeurd. We moeten dankbaar zijn dat we hier in vrede en vrijheid mogen leven; dat moeten we koesteren, maar moeten we ook met elkaar onderhouden. Tijdens een werkbezoek aan Duindorp heb ik recent nog gesproken met bewoners en ondernemers en wat hen bezighoudt. Een groot deel van de wijk keurt af wat er is gebeurd. Laten we Duindorp dus nu niet stigmatiseren.”

Krikke deed in het debat ook een oproep aan de bewoners van Duindorp. “Geef elkaar de ruimte en respecteer elkaars mening. Het reageren op sociale media met grote en stevige woorden helpt daarbij niet.”

(burgemeester Pauline Krikke vanmiddag tijdens het debat)