'Cafés Grote Markt geven goede bio-voorbeeld!'

13 March 2018, 14:25 uur
Politiek
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

De café-restaurants September, De Zwarte Ruiter en Boterwaag op de Grote Markt in Den Haag bieden voortaan menu’s aan, die voor 80% uit plantaardige gerechten bestaan, bereid met lokale, biologische ingrediënten. Vanwege  “deze geweldige stap naar dier- en klimaatvriendelijker gerechten” heeft lijsttrekker Christine Teunissen van de Partij voor de Dieren Den Haag initiatiefnemer Maarten Hinloopen vandaag een oorkonde uitgereikt.

“Lokale, biologische en plantaardige producten vormen in de toekomst de kern van het aanbod. Hierdoor wordt beter voor het milieu en de dieren gezorgd en wordt opwarming van de aarde tegengegaan,” zegt Teunissen.

De Partij voor de Dieren ziet dit initiatief als een goed voorbeeld voor heel Den Haag, ook voor de gemeente zelf. Naar aanleiding van de aankondiging van de cafés verzocht de PvdD het stadsbestuur in schriftelijke vragen om ook over te schakelen op een minder dierlijk en meer plantaardig voedselaanbod binnen de hele gemeentelijke organisatie en op bijeenkomsten die de gemeente organiseert. “Door plantaardig eten de norm te maken, kan klimaatverandering worden tegengegaan.”

Het standaard serveren van vegetarisch eten binnen de gemeente is daarnaast ook een van de pijlers in het Haags Klimaatpact, dat door negen politieke partijen is gesloten. Teunissen: “Om klimaatverandering en dierenleed te voorkomen, moeten we snel over naar minder dierlijke eiwitten en naar meer plantaardige producten. Daarnaast is biologisch (gifvrij) en lokaal geproduceerd eten veel beter voor mens en milieu. In al deze opzichten zijn de cafés op de Grote Markt een geweldig voorbeeld, niet alleen voor de stad, maar voor restaurants en cafés wereldwijd.”

(Grote Markt met De Zwarte Ruiter; foto: Den Haag Marketing/Jurjen Drenth)