Het feit dat een controller binnen de gemeentelijke afdeling BEC, het Bedrijfsvoerings expertise centrum, kans heeft gezien bijna 2 miljoen euro te verduisteren over een langere periode, wil niet zeggen dat het systeem van checks and balances binnen de gemeente niet werkt. Dat stelde wethouder Bruines woensdag tijdens de commissie Bestuur naar aanleiding van het nieuws dinsdag over de op staande voet ontslagen ambtenaar.
Volgens Bruines is er, net als bij de topambtenaar die zich bezighield met de bouw van Amare, uiteindelijk iemand binnen het gemeentelijke apparaat geweest die te maken kreeg met een factuur die niet zou kloppen en daar melding van heeft gemaakt. En dat is dus precies het systeem van check and balances, aldus de wethouder. "Het is aan de vasthoudendheid van die betrokken persoon te danken dat we achter de fraude zijn gekomen. "
De wethouder af aan dat de gehele organisatie geschokt is dat het juist een controller is geweest die hier gefraudeerd heeft, nu precies een van de mensen die uit de aard van zijn functie het doen en laten van anderen moet controleren.
Bruines gaf de verontruste raadsleden aan dat dit inderdaad niet de eerste integriteitskwestie is binnen de gemeente, 'maar dat het ook zeker niet de laatste zal zijn'. "Er zullen nu eenmaal altijd mensen zijn kwade bedoelingen, in de maatschappij en dus ook binnen het gemeentelijke apparaat."
De wethouder gaf aan dat de Rijksrecherche heeft aangegeven nog wel enkele maanden bezig te zijn met het onderzoek naar hoe de fraude heeft kunnen gebeuren en wat er allemaal in die fraude-periode is gebeurd. Daarbij wordt ook onderzocht in hoeverre ondernemers direct bij de fraude betrokken zijn (geweest), zoals de raad ook vroeg.