College gaat winterkouderegeling aanpassen

10 March 2020, 17:02 uur
Politiek
mainImage
buienradar

Het college gaat de winterkouderegeling in de stad, de WKR, aanpassen aan de door de klimaatverandering veranderende (extreme) weersomstandigheden. Het feit dat tijdens storm Ciara was besloten de regeling niet af te kondigen en dus opvang niet te openen, is achteraf gezien niet correct geweest, zo laat het college raadslid Holman van de PvdA weten.

De WKR geldt in Den Haag tussen 1 november en 1 april, aan de hand van de weersvoorspelling wordt 24 uur van te voren besloten of de regeling geldt en dus de opvangen open gaan. Het gaat dan over de voorspelling of de gevoelstemperatuur overdag of ‘s nachts nul of lager is en/of- de minimumtemperatuur overdag of ’s nachts nul of lager is. 

Het college heeft daarbij als enige gemeente in Nederland nog een criterium waardoor de WKR kan gelden. Bij een waarschuwing van het KNMI voor code geel, oranje of rood voor het gebied Zuid-Holland treedt de WKR in werking. 

Omdat het openstellen van de winteropvang vrijwel altijd in overleg gebeurt met de G4, alleen bij storm niet, zal de gemeente ook in dat verband gaan bespreken of en zo ja hoe de klimaatveranderingen invloed gaan hebben op de criteria voor de WKR, waardoor bijvoorbeeld ook storm en regen als reden kunnen gaan gelden.