mainImage

College: zee levert ontspanning maar ook gevaren

14 september 2020, 16:52 uur
Politiek

Door de aanleg van de Zandmotor en door de Zandsuppletie van het Scheveningse strand sinds 2014 komen er niet alleen minder frequent muistromen voor, ze zijn ook minder sterk geworden. Maar, daar staat tegenover dat de voorspelbaarheid van de veiligheid kleiner is geworden. Dat vraagt om meer specifieke aanpakken van de strand- en zwemveiligheid, zo betoogt het college in antwoord op vragen van VVD-raadslid Ayse Yilmaz.

Zij kwam, in juli, met vragen over de veiligheid van het water voor Scheveningen voor sporters en zwemmers in verband met de oude golfbrekers, een kwestie waarover de VVD al in 2012 en 2014 vragen had gesteld, zo  gaf het raadslid aan. Zij vroeg vooral naar de mogelijkheid van het ontstaan van stromingen rondom deze oude, deels onder het zand verdwenen golfbrekers door zogenoemde muien.

Volgens het college biedt de zee veel mogelijkheden voor ontspanning en recreatie, maar kent die ook gevaren met riskante gevolgen. Wat betreft de situatie van de golfbrekers, wordt Yilmaz verwezen naar het Hoogheemraadschap van Delft dat verantwoordelijk is voor het beheer en onderhoud van de golfbrekers.

Wat betreft de veiligheid, ook rondom de golfbreker, stelt het college dat het de afgelopen jaren niet alleen via de strand-en zwembrieven daarover jaarlijks informeert, maar in het bijzonder zeker via de strandbrief van dit jaar. "Het gaat om de introductie van een Internationaal waarschuwings-/vlaggensysteem en om het toezicht door de lifeguards van de Haagse Vrijwillige Reddingsbrigade (HVRB) langs de kustlijn. Voorts om de inzet van het Surf Rescue team van de brandweer en de aanwezigheid van lifeguards van de VRH/brandweer."

Ook maakt de  VRH/brandweer regelmatig een risicoanalyse van de veiligheidssituatie voor de zwemmers die de basis vormt voor het strandveiligheidsbeleid, zo schrijft het college. "Hieruit blijkt dat het belangrijk is om goed rekening te houden met de effecten van bestaande golfbrekers op de zwemveiligheid. Vandaar dat in de strandbrief van dit jaar de preventie en met name het feitelijk toezicht direct langs de kust-/vloedlijn van de stranden centraal stonden."

 


 

.