Compromis HSP: minder kuch, wel een Puch!

21 June 2018, 14:05 uur
Politiek
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

De Haagse Stadspartij verzoekt het stadsbestuur om niet onverkort een verbod op tweetakt brommers in te voeren, maar een Amsterdamse variant. Daar is sinds 1 januari weliswaar een milieuzone ingesteld, maar het is mogelijk om een ontheffing aan te vragen voor onder meer oldtimer bromfietsen die minimaal 30 jaar oud zijn en alleen tijdens het weekend en feestdagen de stad in mogen. “Op deze manier respecteren we mobiel erfgoed en luchtkwaliteit,” zegt raadslid Peter Bos van de HSP. Kortom, minder kuch, wel een Puch!

De coalitie van Groep de Mos, VVD, D66 en GroenLinks heeft in het nieuwe stadsakkoord afgesproken om vanaf 2020 een milieuzone voor tweetakt brommers in te stellen voor de hele stad. Dit heeft tot veel protest geleid bij bezitters van oldtimer bromfietsen, zoals de Puch; want een milieuzone voor de hele stad betekent feitelijk een rijverbod.

Peter Bos: “De milieuzone is een prima maatregel en iedereen moet z’n verantwoordelijkheid nemen als het gaat om de luchtkwaliteit. Maar ik heb ook begrip voor mensen die met veel liefde het mobiel erfgoed in stand houden. Mobiel of rijdend erfgoed heeft de laatste jaren steeds meer erkenning gekregen en er bestaan ook in Den Haag veel clubs en liefhebbers die zich inspannen om oldtimers en ander mobiel erfgoed in stand te houden. Den Haag staat bekend als de Puchstad van Nederland met onder meer de jaarlijkse Kâhwe Klâhwe Tocht. De Puch is een belangrijke en iconische identiteitsdrager van de Haagse jeugdcultuur van de jaren zestig. Daarmee zou rekening moeten worden gehouden. Ik vraag het college daarom in overleg te gaan met belangenorganisaties op dit gebied en een goede oplossing te bedenken. Het zou zonde zijn als de Puch voor eeuwig uit het stadsbeeld verdwijnt.”

(Harry Klorkestein op een Puch bij de Haagse markt (kruising Hoefkade-De Heemstraat). Harrie Jekkers, de zanger van Klein Orkest, bracht in 1982 onder het pseudoniem Harry Klorkestein het lied O o Den Haag uit. Hij liet een stand-in op de platenhoes afbeelden: de hier afgebeelde Hennie de Jong; foto: Stokvis/Collectie Haags Gemeentearchief)