Correspondents’ Dinner: willen jullie méér of minder…?

10 March 2018, 15:10 uur
Politiek
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Even werd het spannend en zelfs muisstil, gisteravond tijdens het allereerste Correspondents’ Dinner in de Schilderswijk, toen Sebastian Kruis, de nummer 3 van de PVV, in zijn voordracht luid en duidelijk, en met nagenoeg dezelfde retorische truc als Geert Wilders destijds gebruikte, aan deze zin begon: “Dus ik vraag aan jullie, willen jullie in deze stad en in Nederland, willen jullie méér of minder… grappen?”

Een zucht van verlichting volgde, en daarna de schaterlach. Ook de knetterrechtse populist ontpopte zich even als een spitsvondige stand-up comedian tijdens een bijzondere avond in jeugdcentrum Samson aan de Van Ostadestraat, waar het opdreunen van de standpunten voor één keer was ingeruild voor zelfspot, kwetsbaarheid en af en toe de gulle lach.

Elke aanwezige partij kreeg precies 7 minuten de gelegenheid om een praatje te houden, waarbij ze van tevoren door de organisatie (Stichting Jeugdwerk en SBBIS) waren ingefluisterd om het vooral luchtig te houden en gerust kwinkslagen in te zetten. De avond werd op voortreffelijke wijze geleid door cabaretier Sjaak Bral, die erin slaagde in een gemeleerd gezelschap precies de juiste toon te vinden: scherp, humoristisch en tegelijk met een mooie en soms hartverwarmende mildheid; waaraan de onvervalst Haagse stand-upper Bertje Kleijweg in tussendoortjes van een minuut dan nog even zout en peper toevoegde. Over het ‘dinner’ zelf gesproken: de drie gangen werden bereid door vrijwilligers van het jeugdcentrum en wijkbewoners, “die speciaal voor deze avond,” zei Kleijweg, “geheel belangeloos hun voedselpakketten hebben afgestaan.”

Tot geestigste speech werd die van Mohammed El Baroudi gekroond, de nummer 7 van NIDA. In een inderdaad hilarisch verhaal, dat trekken had van een heuse conference, strooide hij met grappen en oneliners (“VVD wil de Doubletstraat sluiten, maar gaat wel door met burgers naaien.”)

Hoogtepunten

VVD en Groep de Mos lieten als enige grote partijen in de Haagse gemeenteraad verstek gaan bij het Correspondents’ Dinner. In hun strijd om de macht in het ijspaleis, en zo kort voor 21 maart, zijn beide bang om fouten te maken. “Steeds krab ik De Mos van de terrastegels in m’n achtertuintje, maar de volgende ochtend zit het er weer op. Hardnekkig spul,” zei Abid Boutkabout, de nummer 9 van D66, wiens voordracht eveneens tot de hoogtepunten behoorde, samen met die van Wander Catshoek (Dynamo Den Haag) en Nur Icar (Islam Democraten).

Martijn Balster (PvdA) en Christine Teunissen (Partij van de Dieren) waren de enige lijsttrekkers. “Onze lijsttrekker Karsten Klein is er niet; een Duitser en humor, dat gaat niet samen,” zei raadslid Michel Rogier schertsend. En Balster, verwijzend naar de omstreden bouw van Legoland Discovery Centre op Scheveningen: “Ik heb voor onze jongens een zandbak in de tuin en daar was regenwater in gekomen, en zelfs mijn zoontje van 6 weet dat je lego niet op drijfzand kunt bouwen.”

Topavond, constateerden ook Itai Cohn en Peter de Zwaan namens de organisatie van SBBIS en Stichting Jeugdwerk. “We waren best zenuwachtig, de politici trouwens ook. Maar we kijken terug op een buitengewoon geslaagde avond, die zeker voor herhaling vatbaar is.” Of, om de vraag uit het begin te beantwoorden: méér, méér, méér!