D66: Investeer in opleiding Haagse werklozen

13 March 2019, 15:20 uur
Politiek
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

D66 wil investeren in een goede toekomst van bijstandsgerechtigden. Birgül Özmen (D66) dient tijdens de raadsvergadering van donderdag het voorstel in om Haagse werklozen actief te gaan wijzen op een fonds voor de bekostiging van vakopleidingen. Momenteel heeft 70 procent van de bijstandsgerechtigden geen startkwalificatie en daarmee is de kans op een baan relatief klein. Ruim 27.000 Hagenaars staan langs de zijlijn van de arbeidsmarkt, terwijl werkgevers in tal van sectoren vakmensen zoeken. “Het is belangrijk om mensen op het opleidingsfonds te wijzen en zo de kans te laten pakken aan hun toekomst te werken”, stelt raadslid Özmen.

Fonds
Het fonds om een opleiding mee te betalen zal later dit jaar beschikbaar zijn. De gemeente gaat de komende tijd al in gesprek met bijstandsgerechtigden. Özmen wil dat in de aanstaande gesprekken alvast duidelijk wordt dat de financiering van een opleiding binnenkort tot de mogelijkheden behoort. Investeren in een beroepsopleiding vergroot de kans op de arbeidsmarkt enorm. “We mogen niet langer wachten en het is belangrijk om langdurig werklozen echt perspectief op een goede toekomst te bieden”, aldus het D66-raadslid.

Voorstel
De Haagse gemeenteraad vergadert donderdag over het zogenoemde Werkoffensief +500. Het college heeft plannen gepresenteerd om langdurig werklozen uit de bijstand te halen. In de plannen staat dat het stadsbestuur gefaseerd over twee jaar tijd alle 27.000 werkloze inwoners in kaart wil hebben.  Het aanvullende voorstel van D66 zal tijdens die bespreking ingediend worden.