Den Haag: elke leegstaande woning is er één te veel

22 April 2021, 16:52 uur
Politiek
mainImage

Door de grote druk op de woningmarkt is het noodzakelijk ervoor te zorgen dat woonruimte ook echt wordt gebruikt om in te wonen en dat oneigenlijk gebruik zo veel mogelijk wordt voorkomen en aangepakt. Den Haag doet dat door betere registratie en door nieuw beleid om woningen die tijdelijk leegstaan invulling te geven.

Uit de meest recente analyse van de cijfers blijkt dat op dit moment in Den Haag 5,9% van de woningvoorraad op papier leeg staat. Dat is gemiddeld voor een G-4 gemeente. Eerder leek uit cijfers van het CBS dat de leegstand in Den Haag 8,2% is maar nadere analyse en weging van specifiek lokale kenmerken van de woningmarkt levert een lager percentage op en een beter inzicht en overzicht van de administratieve leegstand.

Bij een administratieve leegstand kan het zijn dat er toch sprake is van bewoning, bijv. door een niet ingeschreven medewerker van een internationale organisatie en/of een pied à terre. M.i.v. 1 augustus a.s. geldt ook daarvoor een vergunning- en registratieplicht en komt dit dus helder in beeld. Bij ongeoorloofde verhuur kan de Haagse Pandbrigade dit op basis van de administratieve leegstandgegevens meteen signaleren. 

Het stadsbestuur wil de leegstand nog beter in beeld brengen en hieraan waar mogelijk invulling geven. ‘Bij een groot tekort aan betaalbare woningen, zoals in Den Haag, kunnen we het gewoon niet laten gebeuren dat panden gebruikt worden als speculatiemodel in plaats van een woning voor iemand die al lang op de wachtlijst staat’, zegt wethouder Wonen, Wijken & Welzijn Martijn Balster. ‘Ook panden die langer dan strikt noodzakelijk leeg staan kunnen we ons niet permitteren. Nieuwe woningen bouwen is belangrijk maar als we de bestaande woningvoorraad niet optimaal benutten dan komt er aan de woningnood geen einde.’

In geval van tijdelijke leegstand, bijvoorbeeld in wijken waar veel sprake is van sloop-nieuwbouw, worden woningen onder de leegstandswet verhuurd, of komen soms leeg te staan. Om ook hier tijdelijke leegstand te voorkomen, gaat de gemeente samen met zgn. Stadmakers op zoek naar alternatieve invullingen. Om te wonen, als bedrijfs- of atelierruimte of voor buurtinitiatieven. Nog voor de zomer wordt een Plan van Aanpak Tijdelijkheid verwacht. Balster: ‘ik benut hiervoor graag de vele initiatieven en gedachten die er zijn in de stad.’  

Bron: Gemeente Den Haag