'Drie miljoen in SoZa-gebouw is weggegooid geld'

4 July 2018, 07:00 uur
Politiek
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Ralf Sluijs (Groep de Mos) en Peter Bos (Haagse Stadspartij) zien niks in het plan van wethouder Saskia Bruines (D66; kenniseconomie) om drie miljoen euro te investeren in bedrijfshuisvesting voor startende ondernemers in het gebouw SoZa. Dit is het voormalige ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tegenover treinstation Laan van NOI. Beide raadsleden vinden het weggegooid geld, temeer daar het allerminst zeker is dat de enorme steenkolos er over enkele jaren nog staat.

Peter Bos: “Het is prima dat de gemeente wil investeren in betaalbare bedrijfsruimte voor startende ondernemers, maar dit begrijp ik niet. Het geld wordt geïnvesteerd in een pand dat over een paar jaar mogelijk wordt gesloopt.” Plan van wethouder Bruines is om 4000 vierkante meter te huren in SoZa op basis van een huurcontract tot en met september 2022, waarbij de gemeente de verbouwingskosten betaalt en exploitatietekorten dekt, en de ruimte vervolgens als “betaalbare kantoorruimte” aanbiedt aan startups en scaleups. Bij elkaar kost dat de gemeente drie miljoen euro. Zowel de eigenaar van het pand, projectontwikkelaar MRP SoZa, als de gemeente Den Haag spreekt als het over het gebouw gaat steeds over “de komende vijf jaar”, alsof er daarna geen toekomst meer is. Volgens ingewijden duidt dit op de toekomstige sloop van het gebouw (vanaf 2023), dat op dit moment plaats biedt aan onder andere statushouders. Peter Bos: “De verbouwing moet nog beginnen en de vergunning moet nog worden aangevraagd. Vervolgens moeten er bedrijfjes in gaan komen en als het dan eindelijk een beetje loopt, moet iedereen weer weg. Ik snap werkelijk niet waarom je drie miljoen gaat investeren in zo’n kortdurend project. Het geld kan veel beter worden besteed. Ik ga het college verzoeken hier van af te zien.”

Ook Ralf Sluijs zet grote vraagtekens bij het plan van Bruines, waarover vandaag op het stadhuis zal worden gedebatteerd. “Op zich is Groep de Mos een warm voorstander van bedrijfsverzamelgebouwen. Ondernemerschap, werkgelegenheid en de positieve economische effecten daarvan op de omgeving juichen wij van harte toe. Kleine ondernemers zijn de smeerolie van de stadseconomie. Wij zijn echter ook de partij die staat voor een zuinige omgang met het belastinggeld van de Hagenaars. En daar wringt wat ons betreft de schoen. Een tekort van drie miljoen betekent dat een bedrijfje met 60 vierkante meter zomaar 10.000 euro per jaar van de gemeente cadeau krijgt met deze plannen. Dat wil iedere Haagse ondernemer wel. Ik vraag me af of de wethouder het verschil niet veel beter bij de ondernemers neer kan leggen. Zeker wanneer de bedrijven de wind meer in de zeilen krijgen, moet het toch mogelijk zijn dat zij meer mee betalen aan hun eigen huisvesting? Gewoon zoals iedere ondernemer dat in onze stad moet,” aldus Sluijs, die wethouder Bruines ook zal voorstellen om te onderzoeken of startups in leegstaand gemeentelijk vastgoed kunnen worden gehuisvest.

(gebouw SoZa; foto: gemeente Den Haag/Martijn Beekman)