Dagblad070 | Fietsenstalling NS eind maart eindelijk open

Fietsenstalling NS eind maart eindelijk open

mainImage

De fietsenstalling onder het Koningin Julianaplein gaat eind maart open. Dat schrijft wethouder Robert van Asten aan de gemeenteraad. Hij heeft echter ook minder positief nieuws te melden: het tekort op de bouw bedraagt 5,5 miljoen euro, en de gewenste verbindingstunnel via de bestaande fietsenstalling onder het stationsplein met de stationshal, komt er niet.

Meerdere pogingen tot een aanbesteding van de tunnel zijn mislukt vanwege het hoge risicoprofiel (bouwen in constructie Stichthage) en ontoereikend budget volgens potentiële bouwers. Ook een poging de verbindingstunnel via een bouwteamovereenkomst door de aannemer van de fietsenstalling te laten realiseren, mislukte.  Zonder de tunnel krijgt de fietsenstalling drie entrees: bij de Bezuidenhoutseweg, de stationsentree New Babylon alsmede de stationsentree Rijnstraat.  De trapomgang bij de Rijnstraat zal worden verbreed om de ontsluitingscapaciteit te verruimen.

Van Asten geeft in een brief aan de gemeenteraad aan dat in het tekort van 5,5 miljoen euro ook een financiële voorziening voor de afhandeling van de claims van de aannemer van de fietsenstalling is opgenomen. Of deze voorziening toereikend is, is afhankelijk van een definitieve afspraak over deze claims op basis van 
minnelijk overleg of - mocht het zover komen - een gerechtelijke uitspraak. 

De NS gaat de stalling exploiteren. In de fietsenstalling geldt een ‘check-in/check-out-systeem’ waar onder meer met een OV-chipkaart kan worden betalen. Voor het meerjarig-onderhoud van de fietsenstalling is een 15-jarig contract met Mobilis overeengekomen, waarvoor tevens dekking is gereserveerd, aldus de wethouder.


Door: persbericht wethouder