mainImage

Gebiedsverbod ‘haatimam’ is symbolische onzin (opinie)

Afbeelding is niet meer beschikbaar
16 juni 2018, 19:11 uur
Politiek

In een land met een veiligheidsdienst als CIA, Mossad of KGB was de omstreden imam Fawaz Jneid waarschijnlijk allang ingemetseld in beton, afgezonken in kippengaas of opgelost in een vat zoutzuur. Op zich mogen wij ons gelukkig prijzen dat onze Trias Politica (de wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht) inmiddels zo’n staat van beschaving heeft bereikt, dat een dergelijke weliswaar afdoende, maar niettemin brute en nogal primitieve aanpak hier als vrijwel uitgesloten mag worden beschouwd. Die zou tot angst en willekeur leiden - en bovendien tot Kamervragen, al was het alleen al vanwege de genomen milieurisico’s.

In een land waar beroepsmilitairen tijdens oefeningen ‘pief, paf, poef’ moeten roepen om dure en gevaarlijke munitie uit te sparen, worden zulke kwesties uiteraard anders afgehandeld; liefst met bokshandschoenen van fluweel: het lijkt allemaal heel wat, maar als puntje bij paaltje komt, is het gewoon weer de boterzachte betutteling die de politiek al jaren karakterloos maakt. Zo kondigde burgemeester Pauline Krikke van Den Haag voor Fawaz Jneid met veel bombarie een gebiedsverbod af voor de Schilderswijk en Transvaal. Jneid liet vervolgens onze veelgeprezen democratische rechtsstaat overuren maken door het gebiedsverbod juridisch aan de kaak te stellen, om ondertussen zelf doodleuk een preek te gaan houden in een ander gebied van Den Haag.

Persoonlijk vind ik dat hilarisch: een ‘haatimam’ met humor.

Geprovoceerd

Een deel van de lokale politiek reageerde woest; Frans de Graaf (VVD), Nino Davituliani (Groep de Mos) en Daniëlle Koster (CDA) voorop. Zij voelen zich geprovoceerd. Hoe naïef kunnen raadsleden zijn? Het gebiedsverbod voor Fawaz Jneid is van meet af aan totale onzin geweest; symboolpolitiek van een tandeloos college: niks meer, niks minder.

Hoe hadden we het dan voor ons gezien? Fawaz Jneid die in tijgersluipgang om de Schilderswijk en Transvaal heen kruipt en door een verrekijker de zwaarbewapende stadswachten in de gaten houdt, en net zo lang geduld opbrengt tot er een zijn wachthuisje verlaat om naar het genderneutrale toilet te gaan? Om vervolgens naar het Hobbemaplein te rennen om daar op een zeepkist heel hard te gaan staan preken?

Natuurlijk niet. Fawaz Jneid wijkt uit naar zalencentrum Kristal in de Binckhorst, en als hij voor de Binckhorst ook een gebiedsverbod krijgt, naar Moerwijk. Tot hij alle Haagse politici en juristen knettergek heeft gemaakt en alle acht stadsdelen verboden gebied zijn verklaard: dan neemt Jneid zijn intrek in de Herenstraat in Voorburg en gaat hij vloggen.

Strafrecht

De omstreden imam kan preken waar hij wil - maar niet wát hij wil. Daar is ons strafrecht helder over; laten de inlichtingendiensten Fawaz Jneid vooral blijven volgen en horen. En áls hij dan in de fout gaat, laat de politiek dan eens doorpakken: paspoort afnemen, en Marco Kroon vragen om de imam persoonlijk naar de heetste woestijn op aarde te begeleiden, zodat hij daar zijn middeleeuwse gedachtegoed kan verkondigen.

Tot die tijd kunnen lokale politici zich beter afvragen hoe zogeheten ‘kwetsbare en voor radicalisering gevoelige jongeren’ bij onze samenleving kunnen worden betrokken; door ze niet langer als tweederangs burgers te behandelen; dat zou al een mooie stap zijn. Uiteraard is dat geen garantie op succes. Er zal er altijd wel weer eentje doorslaan. Het is nu eenmaal een illusie om te denken dat samenlevingen voor honderd procent maakbaar en beheersbaar zijn. Zelfs onze samenleving is dat niet. Politici die ons iets anders wijs proberen te maken, zijn naïef, losgeweekt van de realiteit of gewoon onbetrouwbaar.

(tekst: Frank Hitzert; foto Fawaz Jneid: ANP)


Foto: Digitaal Dagblad