De Haagse Stadspartij heeft het stadsbestuur opgeroepen om de wijk Mariahoeve in Den Haag aan te dragen als Rijksbeschermd stadsgezicht.
Een beschermd stads- of dorpsgezicht is een gebied in een stad of dorp met een bijzonder cultuurhistorisch karakter. De bescherming is bedoeld om de cultuurhistorische identiteit van een gebied te behouden.
De wederopbouwwijk Mariahoeve is door het Rijk al bestempeld tot ‘Toonbeeld van wederopbouw’ en behoort tot de 30 gebieden die uit cultuurhistorisch oogpunt van nationaal belang worden geacht voor de wederopbouwperiode 1940-1965.
Toch maakt gemeenteraadslid Peter Bos zich zorgen. “Hoe de gemeente daar mee omgaat is onnavolgbaar, vandaar dat ik schriftelijke vragen heb ingediend”.
Unaniem besluit
Uit onderzoek van Bos blijkt dat Mariahoeve al in 2004 is aangewezen tot gemeentelijk beschermd stadsgezicht door de gemeenteraad. “Dat was een unaniem besluit op voorstel van het college en op basis van alle beschikbare adviezen die zonder uitzondering positief waren.”
Volgens Bos gingen de woningbouwcorporaties na dit besluit “piepen”. “Want die willen in Den Haag traditiegetrouw maar één ding en dat is slopen. Dat hebben we recent nog gezien met de Drevenbuurt, waar Staedion een heel beschermd stadsgezicht wil wegvagen.”
Tekst gaat door onder foto.
Trotser
Waar het “gepiep” van de corporaties over Mariahoeve toe heeft geleid is onduidelijk, zegt Bos. “De gemeenteraad heeft sinds 2004 geen nieuw besluit genomen en niets meer vernomen van de corporaties of van het college. In 2018 wilde het college een nieuw besluit nemen, maar dat werd teruggetrokken.”
Bos draagt het college daarom op om te bevorderen dat Mariahoeve een officieel Rijksbeschermd stadsgezicht wordt. “Mariahoeve is volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed van nationaal belang en een prachtige wederopbouwwijk. Het college zou weleens wat trotser mogen zijn op ons erfgoed in plaats van beschermde stadsgezichten op te heffen en aan hun lot over te laten.”