De gemeente Den Haag herkent zich in de deze week gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat er in de stad een 'iets hogere' adminstratieve leegstand is dan het landelijke gemiddelde. Volgens een woordvoerster van wethouder Balster is een van de oorzaken van dat hogere percentage van 'ogenschijnlijke leegstand' het feit dat er in de stad relatief veel zogenoemde 'geprivilegieerden' wonen.
Deze naar schatting 13.000 mensen betreft personen die werkzaam zijn bij een ambassade of consulaire post of werknemers van internationale organisaties. Zij staan wel geregistreerd bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, maar hoeven zich niet in te schrijven bij het GBA (gemeentelijke bevolkingsregister). "Daardoor staat het adres waar ze wonen volgens de administratie leeg, in werkelijkheid zijn de huizen wel bewoond", aldus de woordvoerster.
Verder kent de stad volgens haar meer dan in de rest van Nederland tweede woningen of pied-à-terres, veelal woningen voor politici die in Den Haag werken. "Daarnaast is er sprake van frictieleegstand: 2 a 3 procent is normaal, het gaat dan om woningen die tijdelijk leeg staan door verhuizing, verbouwing of verkoop."
De gemeente benadrukt dat leegstand ongewenst is. "Deze cijfers zijn opnieuw een signaal dat dit de aandacht moet hebben. Ook gezien de huidige woningmarkt is het van belang dat we hier prioriteit aan blijven geven. Bij de Haagse Pandbrigade lopen meerdere acties waarbij leegstand van woningen wordt onderzocht en in beeld wordt gebracht", aldus de woordvoerster van wethouder Balster.
Door: navraag