mainImage

HSP bezorgd dat opsporing fraude is doorgeslagen

Afbeelding is niet meer beschikbaar
19 juni 2018, 15:55 uur
Politiek

De Haagse Stadspartij wil van het nieuwe stadsbestuur van Den Haag weten hoe hier bijstandsfraude wordt opgespoord. De HSP trekt aan de bel naar aanleiding van berichten eerder deze week dat gemeenten in Nederland in de jacht op bijstandsfraudeurs volledig zijn doorgeslagen. Sociale diensten gebruiken verborgen camera’s en gps-trackers om bijstandsfraude op te sporen. “Waar de politie bij strafrechtelijk onderzoek toestemming moet krijgen van de officier van justitie om deze middelen in te zetten, kunnen sociale diensten blijkbaar gewoon hun gang gaan,” zegt raadslid Fatima Faïd van de Haagse Stadspartij.

Bijstandsovertredingen zijn vaak het gevolg van complexe bijstandsregels. Het helpt ook niet dat een deel van deze cliënten laag opgeleid en laaggeletterd zijn wat de kans op onbedoelde fouten alleen maar groter maakt. Dit stelt ook de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen. Fatima Faïd: “Natuurlijk is de Haagse Stadspartij van mening dat fraude met gemeenschapsgeld aangepakt moet worden, maar het onfatsoenlijk omgaan met de basisrechten en waardigheid van mensen die al heel kwetsbaar zijn kan nooit de bedoeling zijn.”

De HSP wil van het college onder meer weten welke middelen Den Haag inzet om bijstandsfraude op te sporen, wat dit heeft opgeleverd en of de stad ook gebruikmaakt van externe opsporingsdiensten.

(Fatima Faïd van de Haagse Stadspartij; foto: gemeente Den Haag)


Foto: Digitaal Dagblad