HvDH en D66 samen op de bres voor de Tong Tong Fair in Den Haag

13 December 2023, 11:58 uur
Politiek
mainImage
Henriette Guest

Hart voor Den Haag (HvDH) en D66 in de gemeenteraad pleiten gezamenlijk voor het behoud van de Tong Tong Fair voor Den Haag. Het festival vreest weg te moeten uit de stad als er in het voorjaar geen plek meer is voor het evenement op het Malieveld. 

“De gemeente moet in gesprek gaan met Staatsbosbeheer en de directie van Tong Tong Festival om het festival in de maanden mei en/of juni op het Malieveld meerjarig in te plannen. Dit omdat de bedrijfsvoering niet kan worden gegarandeerd als het festival na 2025 naar september zal moeten verhuizen”, zeggen de gemeenteraadsleden Coen Bom (HvDH) en Andrew van Esch (D66).

Dit jaar bleek opnieuw dat het festival in september niet uit de kosten komt. “De Tong Tong Fair kampte met hogere kosten voor de productie en geen beschikbaarheid van artiesten. De organisatie heeft aangegeven Den Haag te zullen verlaten als er geen streep gaat door september. En dat willen we niet." Staatsbosbeheer liet eerder weten dat de Tong Tong Fair alleen in 2024 nog eenmaal in het voorjaar op het Malieveld kan worden gehouden.

Het festival - voorheen bekend als de Pasar Malam Besar - maakt sinds 1959 onderdeel uit van het culturele aanbod in Den Haag en is het grootste Euraziatische evenement ter wereld. "Daar moeten we zuinig op zijn”, zegt Coen Bom. "Den Haag heeft van oudsher de grootste Indische gemeenschap van Nederland, daar mogen we best een stapje harder voor lopen."

Tekst gaat door onder foto.

Foto: Arenda Oomen.

Meerjarige subsidie

Naast de eis dat het festival gewoon in het voorjaar kan blijven plaatsvinden op het Malieveld, willen Bom en Van Esch ook dat het festival wordt toegevoegd aan de lijst Beeldbepalende Evenementen van de gemeente. “Buiten het feit dat de Tong Tong Fair thuishoort op deze lijst, gaat plaatsing op deze lijst gepaard met een meerjarige subsidie. Dat zou een goede bedrijfsvoering mogelijk maken.”

"Als Weduwe van Indië moeten we alles op alles zetten om de Tong Tong Fair voor de stad te behouden", zegt Van Esch. "Als authentieke Indische jongen zou het echt aan mijn hart gaan als de Tong Tong Fair uit Den Haag zou vertrekken. Dat kan ik toch niet laten gebeuren ten opzichte van mijn oude vader en ook mijn familieleden die jaarlijks genieten van dit prachtige typisch Haagse evenement?”

Indien de besprekingen in de commissievergaderingen van deze week niet het gewenste resultaat hebben, dient Richard de Mos van Hart voor Den Haag volgende week bij de begrotingsbehandeling in de gemeenteraad een motie in namens beide partijen.