Islam Democraten: geen leidingen restwarmte door Transvaal

3 November 2020, 11:50 uur
Politiek
mainImage

Islam Democraten-voorman Tahsin Cetinkaya vraagt het college af te zien van het plan om de 'Leiding door het midden' (tegenwoordig WarmtelinQ geheten), met restwarmte uit de Botleg, door onder andere de wijken Moerwijk, Rustenburg en Oostbroek en Transvaal te laten lopen. Hij maakt zich grote zorgen over de mogelijke gevolgen van de aanleg van de leiding door wijken die al met tal van problemen rond leefbaarheid en gezondheid kampen.

Voor de fractievoorzitter is het onbegrijpelijk dat het college nu pas een online informatiebijeenkomst voor de betrokken bewoners organiseert over de aanleg van de 80cm dikke buizen die kokend water gaan vervoeren als duurzame energiebron voor huishoudens. "Dit gaat grote gevolgen hebben voor de wijken die al zo onder druk staan. Kwetsbare wijken worden opgeofferd voor Eneco en de industrie in de Rotterdamse haven. Wij willen dat het college naar een alternatieve route kijkt maar het liefst zouden we zien dat de plannen helemaal van tafel gaan."

Cetinkaya kondigt aan met schriftelijke vragen en eventueel een motie te komen. Tevens gaat hij samen met DENK in overleg met bewoners, ondernemers en andere betrokkenen in de wijk kijken op welke manier zij in actie kunnen komen tegen de plannen. Abdoel Haryoul van DENK wijst er op dat het gebied waar het college de leiding wil laten aanleggen een van de dichtstbevolkte gebieden in Nederland is. "Het is onbegrijpelijk dat het college een besluit met zulke grote gevolgen neemt zonder bewoners erbij te betrekken. Die zitten helemaal niet te wachten op de overlast en verkeerschaos die dit met zich mee gaat brengen."

Een gemeentewoordvoerster wijst er echter op dat er geen sprake is van een online informatiebijeenkomst georganiseerd door de gemeente maar van een initiatief van de Gasunie. Die dient als uitvoerder van het project  voor de werkzaamheden vergunningen aan te vragen bij de verschillende gemeenten. Die leggen de vergunningen vervolgens ter inzage waarop kan worden gereageerd, in 2022 zou dan de feitelijke aanleg daadwerkelijk kunnen beginnen. Opdrachtgever van de leiding is de provincie.

WarmtelinQ moet ervoor gaan zorgen dat zo’n 150.000 woningen en bedrijven duurzaam verwarmd kunnen worden met restwarmte. In de toekomst moet er in Zuid-Holland een warmtetransportnetwerk ontstaan met genoeg warmte voor 500.000 woningen.