Kinderopvang in Den Haag: veel en van goede kwaliteit

28 October 2020, 20:07 uur
Politiek
mainImage

De kinderopvang in Den Haag kent een groot aanbod van goede kwaliteit. De piek aan overtredingen die inspecties in 2018 constateerden, 730, is mede doordat de instellingen gewend zijn aan de Wet Innovatie en kwaliteit Kinderopvang, teruggebracht tot 230, nog wel ruim meer dan de 164 van 2017. 

Dat blijkt uit het woensdag gepresenteerde Jaarverslag kwaliteit kinderopvang 2019, over de door de gemeente uitgevoerde toezichts-en handhavingsactiviteiten in 2019. Volgens verantwoordelijk wethouder Bredemeijer hebben de intensieve contacten tussen de kinderopvangorganisaties, GGD Haaglanden en de gemeente gezamenlijk aan dit 'mooie resultaat' bijgedragen.

Uit het jaarverslag blijkt onder meer dat de GGD vorig jaar 3 zogeheten flitsacties heeft gehouden, acties waarbij op 1 dag veel kindercentra kort en onaangekondigd worden geïnspecteerd. Tijdens elk van die acties werden circa 50 kindercentra bezocht. Bij slechts een kleine 10% constateerde de GGD een overtreding waarbij het merendeel ging om de beroepskracht-kindratio en het Personenregister kinderopvang.

Tijdens reguliere bezoeken bleek het soms wel nodig, zo blijkt, dat de GGD direct moest handelen, een zogeheten bevel moest geven. Vorig jaar was dat tijdens 8 inspecties het geval. In bijna alle gevallen ging het om een medewerker die niet was gekoppeld in het Personenregister kinderopvang, zo meldt het jaarverslag. Omdat zo'n medewerker dan niet dagelijks wordt gescreend op strafbare feiten, is de veiligheid van de kinderen niet voldoende gewaarborgd. De betreffende medewerker moet dan direct van de groep af en mag pasna  koppeling in het register weer aan het werk.

In één geval heeft de GGD in 2019 het bevel tot directe sluiting van een voorziening voor gastouderopvang gegeven. De kwaliteit van de opvang was flink onder de maat, daarbij ging het de pedagogische praktijk en de veiligheid. Na gesprekken van de gemeente met de gastouder en het bemiddelingsbureau is de opvang vrijwillig definitief beëindigd. 

Meer zorgen waren er bij de GGD en de gemeente over de kwaliteit van de opvang bij ongeveer 50 zorgadressen, ongeveer 5 procent van het totaal. Het gaat dan om adressen met een rood of oranje risicoprofiel. Maar, zo meldt het Jaarverslag, een zorgadres kan ook een kwetsbare kleine locatie zijn. De GGD bezoekt de zorgadressen ook vaker en uitgebreider, ook tijdens flitsacties. Bij problemen gaat de gemeente in gesprek met de houder van de locatie, of bespreekt de situatie met het bemiddelend gastouderbureau.

Naast de eigen ervaringen krijgen de inspecties ook (anonieme) meldingen van ouders, medewerkers of buurtbewoners. Vorig jaar kwamen er 15 van dat soort signalen binnen. Het gaat dan meestal om zorgen over de kwaliteit van een opvanglocatie, over te weinig beroepskrachten op een groep, over de veiligheid van de speelruimte of over ontevredenheid over de communicatie. De GGD onderzoekt deze signalen en adviseert over het verdere verloop. In sommige gevallen leidt het tot extra inspecties. 

Als de GGD overtredingen constateert, moet de gemeente handhaven. Hoe kan zij zelf, binnen bepaalde kaders, invullen. Den Haag heeft dat vastgelegd in de Beleidsregels handhaving kinderopvang Den Haag 2020. De gemeente kan een maatregel opleggen maar ook een last onder dwangsom en bij ernstige overtredingen ook boetes.