Meer kapers op de kust voor erfenis Spinoza

10 February 2020, 14:18 uur
Politiek
mainImage

Dat de Haagse raad vorige week een motie aannam om meer aandacht te gaan besteden aan de Haagse jaren van de wereldberoemde filosoof, politicus, wiskundige (en nog veel meer) Baruch Spinoza, betekent zeker niet dat er weinig aandacht is voor de auteur van de Ethica. In Amsterdam bijvoorbeeld zetelt al sinds 2006 de Spinoza Kring die er op gericht is duidelijk te maken welke enorme betekenis Spinoza heeft gehad voor de hoofdstad. Ook staat er sinds 2008 een beeld van de filosoof in de stad en wordt er al jaren door de Kring geprobeerd een Spinoza Centrum opgericht te krijgen. Volgens de voorzitter van de Kring Peter van Loon is er zeker belangstelling vanuit het buitenland voor Spinoza, maar merkt Amsterdam daar niet veel van omdat de Kring zich voornamelijk richt op Amsterdammers.

Maar Den Haag moet de eventuele toevlucht aan toerisme die de raad wil opwekken, ook nog eens delen met Rijnsburg, de gemeente waar Spinoza jarenlang heeft gewoond. In de Zuid-Hollands gemeente staat inds 1899 ook het Spinoza Museum, het huis waar de filosoof woonde van 1661 tot 1663. Middelpunt van het museum is de "boekencollectie" van Spinoza in het jaar 1677 toen hij zo' n 160 vaak beroemde boeken in zijn bezit had over natuurlijk filosofie maar ook over theologie, wiskunde, geschiedenis, anatomie en astronomie. ook ligt er een Nederlandse vertaling van zijn beroemdste boek, de Ethica (Zedekunde). Een groot deel van de bezoekers komt uit het buitenland.

Tussen september 1669 en februari 1671 verhuisde Spinoza naar Den Haag. In mei 1671 nam hij zijn intrek aan de Paviljoensgracht 72-74. Hier begon Spinoza zijn Politiek Tractaat.  Tot zijn dood in 1677 bleef hij hier wonen. Spinoza werd ook begraven in de stad, naast de Nieuwe Kerk.

 

 


Door: onderzoek