Politiek wil onderzoek naar discriminatie Duindorp

12 July 2018, 12:34 uur
Politiek
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

De gemeenteraad heeft het stadsbestuur van Den Haag opdracht gegeven een onderzoek te laten uitvoeren naar de veiligheids- en woonbeleving en “naar de mate van discriminatie, onheuse bejegening en intimidatie” in de wijk Duindorp op Scheveningen. Een motie van die strekking werd vanmorgen ingediend door Fatima Faïd (Haagse Stadspartij), Martijn Balster (PvdA) en Adeel Mahmood (NIDA) en met een grote meerderheid aangenomen tijdens de laatste raadsvergadering voor het zomerreces.

De drie partijen spreken van “hardnekkige signalen over geweldsincidenten, bedreigingen en intimidaties gericht aan bewoners van Duindorp vanwege hun achtergrond, kleur en/of afkomst.” Alleen VVD, Groep de Mos en PVV stemden tegen de motie. Fractievoorzitter Frans de Graaf van de Haagse VVD: “De motie doet precies dát wat de indieners willen bestrijden, namelijk het wegzetten van een hele bevolkingsgroep.”

De motie van de drie werd ingediend naar aanleiding van incidenten eerder dit jaar in Duindorp (onder meer in april een luidruchtige Marokkaanse bruiloft). Het stadsbestuur liet de raad enige tijd geleden weten dat toen geen racisme of xenofobie kon worden vastgesteld.

(zicht op Duindorp; foto: Dienst Stedelijke Ontwikkeling/Willem Vermeij/Collectie Haags Gemeentearchief)