PvdA: "Elke Haagse wijk een eigen coffeeshop"

7 September 2021, 13:57 uur
Politiek
mainImage
gemeente den haag

De PvdA in de Haagse gemeenteraad wil korte metten maken met coffeeshopclusters, zoals bijvoorbeeld in de Weimarstraat, waar vlak bij elkaar meerdere zaken zijn. De partij wil de verkooppunten van softdrugs verspreiden over alle 44 Haagse wijken.

“Eén coffeeshop zorgt vaak niet voor problemen,” zegt fractievertegenwoordiger Andrea Bartman. "Het zijn overconcentraties zoals die op en bij de Weimarstraat waar wij ons zorgen over maken. Daar bevinden zich nu drie coffeeshops binnen vijftig meter van elkaar. Dat kan zorgen voor criminaliteit en ondermijning in de wijken."

Van de PvdA moeten minstens twee coffeeshops weg uit de Weimarstraat. "Maar als die verdwijnen, blijven er te weinig coffeeshops over. Dat zorgt weer voor te veel bezoek en overlast bij de zaken die wel blijven”, zegt Bartman. Daarom pleit zij ervoor om de coffeeshops rond de Weimarstraat te verhuizen naar andere wijken van de stad. “Met 44 wijken moet dat prima gespreid kunnen. Het zou toch mooi zijn als bijna elke wijk een coffeeshop heeft?"

In totaal heeft Den Haag nu 36 coffeeshops en daar mogen geen nieuwe meer bijkomen.