‘Rooie rakker’ Rabin genadeloos over zijn eigen PvdA

10 February 2018, 15:20 uur
Politiek
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Rabin Baldewsingh haalt vandaag in een interview in het AD genadeloos uit naar zijn eigen PvdA. De wethouder in Den Haag (onder meer sociale zaken) zegt zich genaaid te voelen door zijn eigen partij, met name door Jeltje van Nieuwenhoven, de 74-jarige ‘grande dame’ van de raad.

“De manier waarop Jeltje zich heeft gemanifesteerd: ze heeft zich gemeen gedragen. (...) Ze koos niet voor mij, terwijl ze me wel vertelde dat ik goed bezig was: ‘Rabin, je bent boven jezelf uitgestegen met zulke kenmerkende PvdA-punten, hartstikke goed!’ Maar ze heeft wel campagne gevoerd voor Martijn. (...) Als mensen me naaien, wil ik graag dat ze me dat vertellen. Als je dagelijks met me praat en dit niet vertelt, is dat verraad. Jeltje heeft me verraden. (...) Ik heb Jeltje daarna niet meer gezien. Als je me zo’n mep uitdeelt…,’’ aldus Baldewsingh, al twintig jaar in de Haagse politiek actief, in wat het AD zelf ‘het laatste grote interview’ noemt.

Met genoemde Martijn bedoelt Baldewsingh de huidige PvdA-lijsttrekker Martijn Balster. Baldewsingh haalde bij de vorige raadsverkiezingen in 2014, toen hij zelf lijsttrekker was, 10.000 stemmen tegenover nog geen 800 voorkeursstemmen voor Balster. Toch werd Balster in de zomer van 2017, na een felle interne strijd, door de PvdA als de nieuwe lijsttrekker gekozen. De partij zei daarmee destijds voor verjonging en vernieuwing te willen gaan.

Baldewsingh zegt daarover vandaag in het AD: “Het doet pijn. Potverdriedubbeltjes: ik heb in 2014 de vernieuwing doorgezet! C’est moi!’’ In het interview gaat hij zelfs nog een stap verder en beticht hij Balster van ronselpraktijken. “Zijn team heeft stemmen geronseld, ze hebben heel veel leden gebeld. Ik heb die ledenlijst niet!’’ Op de vraag van de krant of hij daarmee een oneerlijke verkiezing suggereert, antwoordt Baldewsingh: “Daar heb ik geen bewijzen voor. Maar goed: zij bellen 300 mensen. Ik loop al 30 jaar mee, maar zoveel nummers heb ik niet. Dat zijn ronselpraktijken. (...) En mensen zijn over de streep getrokken met jehovistische tactieken. Zij speelden de kaart ‘hij is oud, ik ben jong’. En dat dan uitgerekend Jeltje van Nieuwenhoven daaraan meedoet: hoe lang heeft zij wel niet in de Tweede Kamer gezeten?! 24 jaar of zo!? Ik ben pas 12 jaar wethouder.’’

De wethouder stelt in het interview in dit verband nogal eufemistisch dat politiek een strijd is. “Ik ben een soldaat. Ik ga niet met de stroom mee. Alleen dooie vissen gaan met de stroom mee. Toen ik wethouder werd, was dat geen jongensdroom die uitkwam. Ik wilde de samenleving veranderen. Ik ben een echte rooie rakker,’’ aldus de wethouder in het AD.

(bron: AD/auteurs Lex de Jonge en Niels Klaassen)