Toch subsidie voor Muzee, Bredius en STET

17 June 2020, 16:59 uur
Politiek
mainImage

Het college heeft zich bij zijn advies aan de raad welke instellingen zich de komende vier jaar mogen verheugen op subsidie, grotendeels laten leiden door de adviescommissie Meerjarenbeleidsplan Kunst en Cultuur 2021 – 2024. Slechts op enkele, voor de betreffende instellingen belangrijke, details wijkt wethouder Van Asten in zijn voorstel aan de raad af van het advies. 

Dat betekent dat ondermeer Muzee Scheveningen, hoewel het college zich grotendeels kan vinden in het negatieve advies van de commissie, toch subsidie krijgt, ongetwijfeld ook tot grote tevredenheid veel raadsleden. Reden: 'Het college hecht aan het palet van gemeentelijk gesubsidieerde musea van klein en wijkgericht en van geworteld stadsmuseum tot de internationaal uitstralende musea'. Wel krijgt Muzee minder subsidie dan gevraagd en moet de begroting worden aangepast aan het te verlenen bedrag.

Ook bij Museum Bredius kan alsnog de vlag uit. Niet omdat het college zch niet kan vinden in de motivering van het negatieve advies van de commissie, maar 'omdat met het aanvaarden van het legaat-Bredius de gemeente zich heeft verplicht tot het opvolgen van de testamentaire last van in stand houden van museum Bredius'. Ook hier moet de aanvraag echter op korte termijn worden aangepast aan het lagere (ruim 90.000 euro) dan gevraagde subsidiebedrag.

In de internationale stad van Vrede en Recht, met veel internationale instellingen, kan volgens het collegevoorstel ook geen gezelschap als STET, The English Theatre, ontbreken, en wijkt dus volledig af van het advies van de commissie. Het vindt eigenlijk dat het Engelstalig aanbod zelfs moet worden vergroot. Dat koppelt het dan weer niet aan toekennen van de volledige subsidievraag van 95.000 euro, maar stelt de raad voor tweederde toe te kennen.

Het college gaat wel volledig mee in het oordeel van de commissie onder leiding van Johannes Leertouwer wat betreft de keuze tussen de literaire festivals Writers Unlimited en Crossing Border. Net als de commissie kiest het college voor het eerste festival, ondanks alle commotie over de benoeming van een commissielid tot directeur van WU. 

In zijn afwijzing van Crossing Border is het college zeer duidelijk: het deelt volledig de mening van de commissie dat het 'ernstig en verwijtbaar is dat Crossing Border wederom geen antwoord heeft geformuleerd op de zwaarwegende kritiek van de vorige Adviescommissie, die is herhaald in de tussentijdse evaluatie. De structurele problemen, met name ten aanzien van subsidieafhankelijkheid en de borging van de eigen artistieke identiteit in de organisatie zijn niet bevredigend geadresseerd of opgelost'.

Voor het Zuiderpark Theater had het college net als de commissie veel mooie worden, maar gaat het stadsbestuur wel grotendeels mee in de argumentatie om het theater niet de gevraagde subsidie te geven. "Er is onvoldoende vertrouwen dat de Stichting Zuiderparktheater in de komende jaren de gewenste continuïteit, professionalisering en een succesvolle exploitatie van het openluchttheater zal weten te realiseren."

Echter, dat betekent niet dat het college de instelling helemaal laat vallen. "Wij vinden het echter van groot belang dat er enige vorm van programmering blijft plaatsvinden in het Zuiderparktheater, hét openluchttheater van Den Haag. Daarom reserveren wij 100.000 euro per jaar voor behoud van de functie en doen onderzoek naar mogelijke partijen die de programmering voor hun rekening willen nemen."

Het college gaat in zijn (zeer) uitgebreide Zee van mogelijkheden ook in op de 55,6 miljoen euro die de commissie mocht verdelen. Naast dat geld worden er toch nog meer middelen gereserveerd 'om een impuls te geven aan het inlopen van achterstanden in het beheer bij musea met een gemeentelijke collectie'.

Ook gaat de 1,8 miljoen euro die het college daarvoor reserveert, gebruikt worden voor de cultuurankerfuncties van Scheveningen en Haagse Hout, de cultuurankerfuncties van de bibliotheek en Prins27, iets waarvoor het ongetwijfeld de handen op elkaar krijgt van de raadsleden die pleitten voor vooral behoud van de cultuurankers.

Op het besluit van het college kunnen de instellingen nu gaan reageren. Vervolgens worden plan en reacties in het college en de raadscommissie besproken, alvorens in oktober de raad een 'definitieve' beslissing neemt over de te verlenen subsidies. Echter pas na de vaststelling in november van de gemeentelijke begroting 2021, gaan de brieven echt de deur uit en treedt voor 3,5 jaar de rust even terug.