Dagblad070 | VVD-prominent kan leven met sloop oude ambassade

VVD-prominent kan leven met sloop oude ambassade

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Frits Huffnagel kan er prima mee leven als de voormalige Amerikaanse ambassade aan het Lange Voorhout zou worden gesloopt. De Haagse VVD-prominent, schrijver van het verkiezingsprogramma van de liberalen bij de raadsverkiezingen van 21 maart, vindt het rijksmonument uit 1959 “verschrikkelijk lelijk” en spreekt zelfs van een “lelijk rotding”. Frits Huffnagel doet zijn uitlatingen deze week in een interview met weekblad Den Haag Centraal.

Het ambassadegebouw is onlangs door de Amerikanen overgedragen aan de gemeente Den Haag, die er nu een nieuwe bestemming voor zoekt. Het gebouw is destijds ontworpen door de Amerikaans-Hongaarse architect Marcel Breuer en geldt volgens kenners als treffend voorbeeld van de wederopbouw-architectuur. “Daarvan zeggen mensen: Het is een echte Breuer. Ja, kan ik het helpen dat hij zijn dag niet had? Wat een verschrikkelijk lelijk gebouw!,” zegt Huffnagel in het interview, waaraan hij vervolgens toevoegt: “Als je dat lelijke rotding dan toch wilt laten staan, zet er dan in elk geval iets aan, zoals een serre, waardoor het wat toegankelijker en opener wordt.”

Benno Tempel - directeur van het Gemeentemuseum (waarvan Huffnagel overigens vindt dat we dat het Mondriaanmuseum moeten gaan noemen) - heeft het idee geopperd om in het voormalige ambassadegebouw het museum van graficus Maurits Cornelis Escher te huisvesten. Het werk van de kunstenaar, die speelde met wiskundige principes, is grotendeels eigendom van het Gemeentemuseum en inmiddels zó populair bij met name buitenlandse toeristen en dagjesmensen dat het huidige museum Escher in het Paleis aan het Lange Voorhout eigenlijk te klein is geworden. In de visie van Benno Tempel zouden de tekeningen van Escher in de oude ambassade veel beter tot hun recht komen. Bovendien zou het Gemeentemuseum het oude stadspaleis – dat ooit aan koningin-regentes Emma toebehoorde (zij overleed er op 20 maart 1934) – dan kunnen gebruiken voor zijn collectie Delfts Blauw.

Dat laatste vindt Huffnagel “onzin”. Hij zegt: “Voor Delfts Blauw ga je naar Delft. Mensen komen naar Den Haag, omdat we royal zijn en er is op dat gebied hier nog niet veel te zien.” De VVD’er zou in het Museumkwartier van Den Haag (omgeving Plein, Lange Voorhout, Binnenhof) liever een Oranje-museum zien komen.


Foto: Digitaal Dagblad