Waarom geen nachtopvang tijdens Ciara?

11 February 2020, 13:34 uur
Politiek
mainImage
gemeente den haag

Meestal kan de bekendmaking door de gemeente dat de winterkouderegeling voor daklozen in werking treedt op allemaal tevreden gezichten rekenen. Echter, de bekendmaking dat de opvang door de te verwachten temperatuur beneden de 0 graden vanaf dinsdag open is, heeft geleid tot raadsvragen van de PvdA. Raadslid Janneke Hofman wil namelijk van het college weten waarom de regeling niet in werking is getreden rond de storm Ciara van de afgelopen dagen.

“Als mensen wordt afgeraden om de straat op te gaan, daken van huizen vliegen en er zelfs bomen op auto’s vallen, dan kan je daklozen niet op straat laten slapen. Dat is niet alleen enorm onveilig, maar ook onmenselijk”, stelt Holman. “Iedereen verdient met windsnelheden tot 140 kilometer per uur een veilig onderkomen en een dak boven het hoofd.”

Op de website van de gemeente staat dat de winterkouderegeling alleen van kracht is als de temperaturen 0 graden of lager zijn. "Door klimaatverandering zullen andersoortige (extreme) weersomstandigheden zoals storm en hevige neerslag steeds vaker voorkomen", stelt de sociaaldemocrate. "Ook deze weersomstandigheden kunnen gevolgen hebben voor de veiligheid en gezondheid van daklozen, en zouden aanleiding moeten zijn om de opvang in het kader van de winterkouderegeling te openen." 

Omdat de beslissing of de winterkouderegeling in Den Haag van kracht is mede wordt afgestemd met Amsterdam, Rotterdam en Utrecht, vraagt zij het college wie nu in feite bepaalt of de opvang in het kader van de winterkouderegeling open gaat?

 


Door: pvda